Rotterdam het Manhattan van Nederland
Nederland,  Weekendje weg

Rotterdam, het Manhattan van Nederland

Ditmaal een korte weekendtrip naar een hypermoderne wereldstad vol futuristische gebouwen met een smeltkroes van culturen. Rotterdam, het Manhattan van Nederland heeft zijn bijnaam niet gestolen!

In deze stad vind je vrijwel geen middeleeuwse straatjes, historische gebouwen of plaatsen door de zware bombardementen van WO II. Na de oorlog heeft men ervoor gekozen om de stad opnieuw in te richten in plaats van de stad opnieuw op te bouwen zoals voorheen. Dat maakt het juist zo atypisch en dat vinden we echt leuk!! We verblijven hier 1 nacht en delen graag met jullie onze hoogtepunten.  

WTC Building

WTC Building Rotterdam

We beginnen bij het World Trade Center gelegen in het midden van het centrum. Het is hoofdzakelijk een verzameling van kantoren en horecavoorzieningen. Het is vooral de buitenkant die de aandacht trekt! Het is het eerste futuristische gebouw dat we aandoen en waarin we tevens slapen. We verblijven in het Postillion Hotel. Het is de ideale uitvalsbasis voor de stad verder te verkennen.

De Markthal

De Markthal is een impressionant gebouw waarin zowel wooneenheden als winkels zijn opgenomen. Ga vooral naar binnen en vergaap je aan de mooie kunstschilderingen aan de binnenkant van het gebouw terwijl je uitkijkt op het Marktplein. De koepel en het glaswerk zorgen voor een ruimtelijk gevoel.

Hier is het walhalla voor foodlovers! Struin langs de verschillende stalletjes met eten uit alle uithoeken van de wereld: Chinees, Kantonees, Vietnamees, Thais, Spaanse tapa’s, Belgische frietjes, Fish & chips en zo veel meer… Kortom lunch dringt zich op!!

Kubuswoningen “Het Blaakse Bos”

Hét architectonisch fenomeen van Rotterdam!! Gebouwd in het jaar 1984 en ook de paal- of boomwoningen genoemd.

De woningen zijn ontworpen als abstracte bomen. De betonnen paal wordt dan aanzien als de stam en de gele kubus vormt de kruin. Laat je fantasie de vrije loop terwijl je door het Blaakse Bos wandelt. Vergis je niet, deze huizen zijn effectief bewoond. Dit moet je maar willen!? Echte liefhebbers kunnen ook een kijkje nemen binnen in één van deze kubuswoningen. Voor ons volstaat het om er langs te wandelen, waarna we uitkomen bij de Oude Haven.


De Oude Haven & het Witte Huis

Oude Haven Rotterdam

De Oude Haven, onze eerste halte in het Maritieme District. Eén van de weinige plaatsen in de stad die nog geschiedenis ademen. Hier heb je een goed zicht op het Torenhuis of Het Witte Huis, de oudste wolkenkrabber van Europa. Het gebouw dateert van 1898 en telt tien verdiepingen, wat revolutionair was in die tijd. Dit stadsdeel is één van de weinige plaatsen die de zware bombardementen uit de jaren ’40 doorstaan hebben. Wil je een terrasje doen, dan ben je hier op de ideale plaats!

Wij wandelen verder langs de Wijnkade waar het water en strakke gebouwen in elkaar overgaan. Rotterdam is de belangrijkste havenstad van Nederland, dus de aanwezigheid van het Maritiem Museum is geen verrassing. Langs de kade worden verschillende havenactiviteiten voorgesteld als een verlengstuk van het museum. Langs allerhande pontons komen we uiteindelijk aan bij de Erasmusbrug.


Erasmusbrug & Kop van Zuid

Erasmusbrug Rotterdam

Deze moet je gezien hebben! Strakke stalen brug, ook wel “De Zwaan” genoemd, 139 meter hoog, 40 stalen kabels en een overspanning van 800 meter over de Maas. Het indrukwekkende bouwwerk verbindt het centrum van de stad met Kop van Zuid. De eyecatcher van dit moderne stadsdeel is ‘De Rotterdam’, 3 hoge, blinkende torens die met elkaar verbonden zijn. Verder vind je hier ook oude pakhuizen terug welke omgevormd werden tot hippe hotels en foodbars. Vanaf de cruiseterminal zijn hier vroeger tienduizenden mensen vertrokken met de Holland-Amerika lijn. Voor velen het begin van een reis naar een nieuw leven.

Wil je het stuk naar Kop van Zuid liever niet wandelen? Neem dan de watertaxi, wat hier een zeer populair vervoersmiddel blijkt te zijn.

De spiegel van een reus of museum Boijmans Van Beuningen

Depot Boijmans Van Beuningen

Dit museum is een verbluffende aandachtstrekker in de vorm van een blinkende schaal. Je kan hier de skyline van Rotterdam zien in “De spiegel van een reus”. Het is de cryptische omschrijving voor het museum Boijmans Van Beuningen. Het gebouw zelf is een kunstdepot waar ongeveer 150.000 werken bewaard worden. Slechts een klein percentage hiervan wordt tentoongesteld.

Tip: loop door het Museumpark voor het mooiste zicht!

Luchtsingel/Luchtpark Hofbogen

Luchtsingel Rotterdam

Deze houten voetgangersbrug verbindt het centrum met Rotterdam Noord in de hoop dit stadsdeel wat meer leven in te blazen. Het bijzondere aan deze brug is dat deze tot stand is gekomen door crowdfunding. Dit kan je zien aan de namen van de sponsors die vermeld staan op de gele plankjes. Tegenwoordig is het een niet te missen Instagram-hotspot!

Centraal Station

Centraal Station Rotterdam

De puntzak, de haaienbek, de foliebak,… Er zijn veel bijnamen voor het centraal station van Rotterdam. You love it or you hate it. Wij houden ervan! Lekker strak gebouw wat helemaal past in deze omgeving. Hier voel je de nieuwe, moderne stad voorzien van ruime pleinen en groen. Het is bijzonder, maar wij ervaren het als aangenaam!

Santa Claus

Santa Claus Rotterdam

Op het Eendrachtsplein staat deze knappe jongen, ook wel kabouter butt**ug genoemd… Het stelt een kerstman voor die een kerstboom of iets anders in de hand heeft.

Het (kunst) -beeld heeft al voor veel controverse gezorgd vanwege de seksuele connotatie. Hij werd hier in 2008 neergezet en werd door de stad Rotterdam aangekocht voor €280.000. Wij vinden hem in alle geval wel grappig!

Euromast & Het Park

Euromast Rotterdam

Voor een uitzicht over de nieuwe stad moet je bij de Euromast zijn. Zo werd ons verteld althans… Bij  aankomst blijkt dat je maar tot de eerste helft naar boven kan voor €12 pp. Wat ons te veel lijkt, want je kan ook gratis op het terras van de stadsbibliotheek. Al was dit bij ons bezoek ook gesloten.

Wandel rustig door het park en doe je bij Dudok te goed aan een drankje en probeer zeker hun appeltaart. Absolute aanrader!

Dudok Café Rotterdam


Accommodatietip: Postillion Hotel

Zoals reeds vermeld, verblijven we in het Postillion Hotel. Wij kiezen voor dit hotel omwille van zijn centrale ligging, zodat we makkelijk de stad kunnen verkennen. Ook de tramhalte ‘Beurs’ ligt zeer dichtbij. Hou je van shoppen? Dan zit je hier ook goed. De koopgoot ligt op enkele stappen verwijderd van het hotel. Ondanks de vele voordelen is er toch één klein nadeel aan verbonden. Het Postillion hotel ligt middenin de uitgaansbuurt. Wij hadden in het weekend wel wat geluidsoverlast. Als je een lichte slaper bent, zou je dit als onaangenaam kunnen ervaren. Vraag dan om een rustige kamer of ga gewoon mee feesten!

Het gloednieuwe hotel verwelkomt je in een Scandinavisch aandoend interieur. Zowel oude als nieuwe elementen werden in de kamers verwerkt. Het ontbijt wordt geserveerd in een aparte ruimte in het WTC gebouw. We beslissen om op zondagochtend vroeg te ontbijten, zodat we de rush voor blijven. De juiste beslissing, zo blijkt. De hoeveelheid plaatsen in de ontbijtzaal lijkt me redelijk beperkt voor het aantal gasten. Bijkomend voordeel is dat je op tijd op pad bent en het lijkt of je de stad helemaal voor jezelf hebt! Ze zeggen wel eens: ‘Ochtendstond heeft goud in de mond’.

Parkeertip: P&R Capelsebrug

Wij parkeren de auto volledig gratis aan P&R Capelsebrug (Capelsebrugpad 60, 3065SM Rotterdam). Reis verder met de metro en binnen 10 minuutjes sta je in het centrum van de stad. Wij stappen uit bij halte ‘Beurs’ waar tevens het VVV-kantoor zit. Ideaal voor een stadsplan en wat tips te scoren voordat je Rotterdam induikt.

Het metrokaartje (RET 2 uur) koop je gewoon aan de automaten voor €4 per stuk. Goed om weten: deze kaart is geldig in bus, trams en metro binnen Rotterdam voor een tijdsbestek van 2 uur na incheck. Mocht je dus een bezienswaardigheid willen aandoen die minder centraal ligt, doe deze dan meteen na aankomst. Dan kan je hiervoor nog je RET-kaartje gebruiken.

Wij vinden Rotterdam echt een must-see. Het is een keertje wat anders dan de steden die vol staan met historische gebouwen. Kom het zelf ontdekken en laat je verrassen door deze bruisende metropool! Mocht je toch meer houden van een traditionele citytrip, lees dan zeker onze blogs over de steden Utrecht, Gent, Brugge of Brussel.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *