De Utrechtse grachten
Nederland,  Weekendje weg

Wat te doen tijdens een weekendje Utrecht?

Utrecht, de Domstad van Nederland is een perfecte bestemming voor een weekendje weg. Met zijn compacte centrum, mooie grachten en talloze winkels wordt het vaak bestempeld als het kleine broertje van Amsterdam. Dit is absoluut geen nadeel! Wij weten deze kleinschaligheid te appreciëren en vertellen wat je zoal kan doen tijdens een weekendje Utrecht.

Doe het Trajectum Lumen

Onze eerste kennismaking met de stad gebeurt bij valavond. Ideaal om het Trajectum Lumen te volgen. Dit is een wandelroute van 3 km die je langs verlichte kunstwerken en bezienswaardigheden van Utrecht brengt. Van zodra het donker wordt tot middernacht kan je deze route alle dagen doen. Het is mogelijk om een overzichtskaart te verkrijgen bij het VVV of online Wandeling Utrecht Lumen (ontdek-utrecht.nl).

Traject Lumen, 't Tunneltje in Utrecht
’t Tunneltje

Tijdelijk kan deze route uitgebreid worden met ‘Kleur de Stad’. Een project dat nog loopt tot 24 december 2021. Tussen 17h00 en 21h00 worden er op 6 gevels in de binnenstad kunstwerken geprojecteerd. Bekijk dit spektakel aan kleuren op de volgende gebouwen: het Stadhuis, de Winkel van Sinkel, De Utrechter, De Lichte Gaard, Wittevrouwenstraat 44 en De Schoenmaker.

Ook hier kan een overzichtskaart handig zijn, klik hiervoor op onderstaande link.

Kleur de stad – Centrum Utrecht

Het stadscentrum was reeds gezellig verlicht in aanloop naar de kerstdagen. Bovendien liepen wij vanaf 17h00 bijna helemaal alleen rond door de lockdown die op het moment van ons bezoek van kracht was. Sla een avondwandeling dus zeker niet over!

Loop mee met een lokale gids van Free Walking Tour Utrecht

Laat je op sleeptouw nemen door een gids van Free Walking Tour Utrecht, een echte aanrader! Gedurende 2 uur laat een local je kennis maken met zijn of haar stad. Op een ludieke manier ontdek je verschillende highlights zoals de Dom, het Paushuis, de Werfkelders, enz. Tijdens de rondleiding leer je heel wat bij over de geschiedenis van de stad, alsook leuke weetjes komen aan bod. En dit alles met een vleugje humor!

Zoals de naam het zegt, betreft dit een gratis rondleiding. Toch wordt een fooi als blijk van appreciatie enorm gewaardeerd.

De toeren kunnen geboekt worden van donderdag tem maandag, telkens om 13h30. Op zaterdag wordt er een extra rondleiding georganiseerd om 10h30. Let wel, alle rondleidingen worden in het Engels gegidst, zodat ook internationale gasten hieraan kunnen deelnemen.

Boek jouw rondleiding via onderstaande link:

Free Walking Tour Utrecht > Join our Free Tour today at the Dom Tower!

binnenstad Utrecht

Ontdek street art in Utrecht

Tegenwoordig is street art enorm populair in steden. Zo heeft Utrecht ook een Street art wandeling uitgezet van 9 km. Wij hebben een deel van deze wandeling gedaan, omdat het anders wel heel ver terug zou zijn naar de binnenstad. De Street art wandeling loopt van punt A naar punt B, hou hier dus rekening mee in het eindtotaal van je kilometers.

Een overzicht waar je al deze muurschilderingen kan bewonderen, vindt je terug via onderstaande link:

Street art route (ontdek-utrecht.nl)

muurschildering voormalige Mariakerk in Utrecht
voormalige Mariakerk

Overnacht bij The Anthony

Dit boutique hotel bevindt zich in een voormalig klooster. Dit merk je nog steeds aan de typische elementen die behouden zijn in de structuur van het gebouw.

The Anthony is gelegen in de wijk Lombok, een 2-tal km vanaf het centrum van Utrecht. Deze afstand kan prima te voet worden afgelegd.

De ruime kamer die wij geboekt hadden was piekfijn in orde. Er stond zelfs een mooie, ingedekte tafel klaar, zodat we de mogelijkheid hadden om nog iets te eten na 17h00. Je kan iets bestellen van de menukaart van brasserie Monk. Of mocht je hier je gading niet vinden, kan je nog altijd iets laten bezorgen.

HOME – The Anthony Hotel in Utrecht

Ontbijtruimte in The Anthony hotel in Utrecht


Dineer bij Eetcafé Willem

Zoals reeds duidelijk is, hebben wij hier niet ter plaatse gegeten. We kunnen je dus niets vertellen over het interieur of de bediening. Maar het eten dat we voor bezorging hadden besteld, was zeer lekker. We namen het verrassingsmenu voor 2 personen, een mix van koude en warme tapas.

Café Willem – Borrel-Diner in Utrecht (cafewillem.nl)


Praktisch

Parkeren

In de Nederlandse steden kost het een rib uit je lijf om je auto in het centrum te parkeren. Een goedkoper alternatief is een P&R parking buiten de stad. Vanuit hier kan je makkelijk verder met het openbaar vervoer. Wij kozen voor P&R Papendorp (Mercatorlaan, 3528 BL Utrecht).

Je betaalt €6 per 24 uur. Op de parking is ook een automaat voorzien waar je kaartjes kan kopen voor het openbaar vervoer. Neem hier 1 kaartje voor €4, dat is geldig voor 5 personen!

Aan de overkant van de straat neem je de bus. Je kan makkelijk bekijken via de app ‘Google Maps’ of via Reisplanner (u-ov.info) welke bus je moet nemen.

Om naar het centrum te rijden, geef je best de halte ‘Jaarbeursplein’ in. Dan kom je uit bij het Centraal Station. Meestal is dit ook een eindhalte.

Om terug te keren, geef je de halte ‘Papendorp-Midden’ in.

Met bovenstaande activiteiten kan je jezelf makkelijk een weekendje in Utrecht vermaken. Blijf je iets langer? Verken dan zeker de natuur rondom de stad. Dit gaan wij volgende keer ook doen. Waarover later meer op deze blog!

4 reacties

 • Cindy

  Wat leuk om hier een tip voor Utrecht te lezen die ik nog niet ken. Ik kwam er regelmatig, omdat ik op het bedrijventerrein Papendorp werkte, maar nu ben ik er al een tijdje niet geweest. Binnenkort heb ik er een afspraak in de middag. Misschien dat ik die wel ga combineren met het Trajectum Lumen, want die lijkt me erg leuk!

  • nooit-thuis

   Moet je zeker doen! Vergeet niet om tijdens je route ook een paar gevels te bekijken van het tijdelijke project ‘Kleur de Stad’. Zijn ook de moeite waard. Normaal gezien kom je er een aantal automatisch tegen op je route. Geniet ervan!

 • Peter

  Ik zat zelf van eind jaren 90 tot de zomer van 2000 zelf in Utrecht op school, voordat ik naar Gouda ging naar de basisschool. Zelf ging ik met mijn school in Utrecht, wel eens een vaartochtje maken door de grachten. Het lijkt mij zeker weten weer eens leuk, om een stadswandeling door Utrecht te gaan maken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *