Nederland,  Op stap voor 1 dag

Kinderdijk: de bekendste molens van Nederland

Twee zaken die meestal in 1 adem genoemd worden zijn Nederland en windmolens. Daarom besloten we een dagje de grens over te steken richting Kinderdijk.

Normaal gezien moet je deze trekpleister delen met duizenden toeristen, maar door corona was het nog heerlijk rustig! Een betere timing konden we ons niet wensen.

Er zijn verschillende manieren om dit plekje te verkennen: te voet, met de boot of per fiets. Wij namen ons stalen ros mee en reden de molenroute die 43 km lang is.

Fietsroute

Klik op de onderstaande link voor een gedetailleerd overzicht:

https://www.nederlandfietsland.nl/knooppuntroutes/molen-fietsroute-kinderdijk

Je kan ook zelf een kortere of langere route samenstellen aan de hand van fietsknooppunten. Dit kan makkelijk met onderstaande website: https://www.anwb.nl/fietsroutes/fietsknooppuntenplanner

Niet te missen knooppunten in je route zijn: 30-02-03. Anders zie je niet datgene waarvoor je gekomen bent.

Onze auto hadden we geparkeerd in Krimpen a/d Lek. Vanuit hier neem je de overzet richting Kinderdijk, waarna je vrijwel meteen een bord met fietsknooppunten zal zien. Start bij knooppunt 3.

Het duurt niet lang of je kan al een eerste glimp opvangen van de wereldberoemde windmolens in de verte. Daarna fiets je nog een stukje langs het water om vervolgens de weilanden rond Kinderdijk te verkennen. De route gaat verder langs autovrije grindwegen en daar is het volop genieten van prachtige uitzichten.

Onderweg zie je onder meer kleine korven in het water. Dit blijken broedkorven voor eenden te zijn. Hun effect hebben ze niet gemist. Kleine eendjes en zwanen met hun kroost zijn talrijk aanwezig. Voor deze laatst genoemde is het altijd opletten geblazen!













We rijden terug richting de dijk. Vanaf knooppunt 67 tot 14 fietsen we opnieuw tussen de molens. Vervolgens komen we nog langs een aantal gezellige dorpjes om dan op het einde van de route aan te komen bij het hoogtepunt: de molens van Kinderdijk!









Dit is absoluut het mooiste deel van de fietsroute en ook de hotspot waar de meeste toeristen terug te vinden zijn.

Kinderdijk is erkend als UNESCO werelderfgoed en hier kan je in totaal 19 molens terug vinden.

Kinderdijk ligt onder de zeespiegel. Dit verklaart meteen de oorspronkelijke functie van deze molens, namelijk het water oppompen naar de hoger gelegen rivier. Alleen op deze manier konden mensen zich hier huisvesten. Tot op de dag van vandaag zijn er een aantal molens nog bewoond. Normaal is er ook de mogelijkheid om enkele van deze molens binnen te bezoeken. Zodanig krijg je een goed beeld van het vroegere leven hier. Uiteraard waren deze momenteel gesloten voor het publiek door de corona-pandemie.


De oorspronkelijke naam Kinderdijk was in een lang verleden Elshout. De naam Kinderdijk is pas ontstaan in de 15e eeuw na de St. Elisabethsvloed. Volgens de legende zouden de overlevende bewoners na de verwoestende storm, naar de dijk zijn gegaan om te kijken wat er nog te redden viel. In de verte zagen ze een wiegje drijven met daarin wonderwel een levend kindje! Volgens het volksverhaal zou een kat het wiegje in evenwicht hebben gehouden door heen en weer te springen. Zo kon ze voorkomen dat er water in het wiegje zou sijpelen.

Toen de bewoners erin geslaagd waren om het wiegje uit het water te vissen, zagen ze dat het kindje vredig lag te slapen. Vandaar dus de huidige naam Kinderdijk.

Wij hebben genoten van deze fijne uitstap, maar kunnen ons voorstellen dat dit gevoel snel kan omslaan bij grote drukte. Verder raden we je echt aan om een bezoek aan Kinderdijk te combineren met een iets langere fiets- of wandelroute. Anders ben je volgens mij nogal snel uitgekeken. Het poldergebied rondom dit wereldberoemde plekje is immers prachtig!

Praktisch

Parkeren

→Je auto in Kinderdijk neer zetten is haast onmogelijk. Een goed alternatief is Krimpen aan de Lek. In dit dorp kan je gratis en makkelijk parkeren. Bovendien ben je met het veerpont zo in Kinderdijk. Wij vonden een plekje op de parking van “Sportzaal van voetbalvereniging Dilettant” (Tiendweg 10, 2931 LC Krimpen aan de Lek).

Vervolgens fiets je de Hoofdstraat uit in de richting van het centrum en de veerpont. Binnen 5 min. bereik je de overkant en kan jouw bezoek aan Kinderdijk beginnen. De overzet kost €0,90 per persoon, enkele reis met de fiets.

Bezoektijd

→ Door de populariteit is het hier regelmatig over de koppen lopen. Mocht je de kans krijgen om Kinderdijk te bezoeken voordat het grote internationale toerisme weer aantrekt, gewoon doen! Dat is alvast een garantie om niet te struikelen over de Chinezen met hun fototoestellen. Het echte toeristische deel lag bij ons op het einde van de fietsroute, waardoor we hier arriveerden in de late namiddag (17h00-17h30). Dan is de grote massa ook al huiswaarts gekeerd.




4 reacties

  • Irene

    Shame on me. Ik ben een grote reisliefhebber (heb ook mijn eigen website) en ben gewoon nog nooit op kinderdijk geweest….
    Moet er toch maar eens heen als ik dit zo lees 🙂

  • Jolanda

    Een Hollandse klassieker! Leuk om te lezen. Ik geniet regelmatig van de molens en windmolens in de kop van Noord-Holland, maar ben nog nooit in Kinderdijk geweest. Wanneer ik eens in de buurt ben, ga ik dit echt Hollandse plekje eens bezoeken.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *