Nationaal Park De Maasduinen
Nederland,  Weekendje weg

Wandelen in Nationaal Park De Maasduinen

De weersvoorspellingen zien er goed uit en wij hebben enorm veel zin in een weekendje weg! Dus besluiten we om te gaan wandelen in Nationaal Park De Maasduinen. Voor ons totaal onbekend terrein, maar absoluut de moeite waard om met jullie te delen!! In dit blogartikel vertellen we je meer over dit prachtige natuurgebied en het aanbod van wandelmogelijkheden.

Waar ligt Nationaal Park De Maasduinen?

Nationaal Park De Maasduinen ligt in de Nederlandse provincie Limburg vlakbij de Duitse grens. Vanuit Antwerpen is het een 2-tal uurtjes rijden.


Over Nationaal Park De Maasduinen

De Maasduinen vormen een lang gestrekt gebied die heel wat variatie te bieden heeft aan zijn bezoekers. Zandduinen, meren, heide, bossen en bijzondere dieren. Je vindt het hier allemaal terug. Een lange wandeling zal dus niet snel gaan vervelen. Het gebied is ongeveer 20 km lang en 3 km breed. Hiermee is het nationaal park de langste rivierduinengordel van West-Europa.

Nationaal Park De Maasduinen kan je grosso modo opdelen in 3 belangrijke delen: Landgoed De Hamert, het Reindersmeer en het Quin. Wij verkennen de 2 laatst genoemde gebieden.  

Het Reindersmeer

Het Reindersmeer

De naam dekt meteen de hele lading. Je komt hier voor het Reindersmeer te bezoeken. Het meer is ontstaan door grind-en zandwinning. Als je een wandeling in deze omgeving maakt, neem dan zeker het trekpontje, altijd leuk om te doen!

In het nabijgelegen bezoekerscentrum vind je heel wat info over het landschap en de dieren die je hier kan tegenkomen. Zeker interessant om met kinderen te doen. Het gebouw waar het bezoekerscentrum zich in bevindt is vrij bijzonder. Het is gelegen in de oude sluis die het Reindersmeer en het Leukermeer vroeger met elkaar verbonden.

Bezoekerscentrum Reindersmeer
Bezoekerscentrum Reindersmeer

Op het terras kan je iets drinken en heb je een prachtig uitzicht over het water.

Uitzicht Reindersmeer vanaf bezoekerscentrum

Vanuit hier vertrekken verschillende bewegwijzerde wandelroutes. Klik hier voor een overzicht.
Het is vrij druk en we zien dat de meeste mensen opteren voor één van deze gemarkeerde routes. Omdat we een rustiger alternatief willen, kiezen wij voor deze wandeling met wandelknooppunten.

Bezoekerscentrum NP Maasduinen: Bosserheide 3 e, 5855 EA Well , wandelknooppunt 63 of

De Wellsche Hut: Wezerweg, 5855 EM, Well, wandelknooppunt 94

Bezoekerscentrum NP Maasduinen: Bosserheide 3 e, 5855 EA Well of

De Wellsche Hut: Wezerweg, 5855 EM, Well

13 km

Wandelknooppunten: 63-47-46-43-44-50-94-68-72-88-98-97-96-95-99-49-48-47-63

Wij gaan van start aan het bezoekerscentrum, dus we beginnen met knooppunt 63. Dit wandelknooppunt ligt niet meteen aan het bezoekerscentrum zelf. Loop de parking af en ga vervolgens naar links (niet over de brug!) en al snel zal je nummer 63 opmerken.

In het begin loop je vooral langs de oevers van het Reindersmeer. In de bossen rondom staan voornamelijk dennen aangeplant. Deze dienden vroeger voor de productie van mijnhout.

Eenmaal aangekomen bij de ‘Schaapskooi’ verandert het landschap opnieuw naar heide en vennen.

heidegebied Maasduinen

De Schaapskooi is een stal voor schapen en geiten. De dieren die overdag op de hei grazen, overnachten in deze kooi. De Schaapskooi die je hier ziet, is gebouwd naar een authentiek model.

We zijn bijna terug aan het Reindersmeer als we het pad bijster geraken. We zijn verzeild geraakt op een rustiger deel van het nationaal park waar minder passage is. Maar het ommetje is niet voor niks, we spotten een hert. Op nog geen 5 meter afstand steekt het dier snel het wandelpad over. Hoe heerlijk is dit?!

Uiteindelijk terug op de route, komen we aan bij het hoogtepunt van de wandeling, het pontje! Je trekt zelf aan een kabel en komt zo bij de overkant van het meer. Hou er rekening mee dat op drukke dagen hier een aardige wachtrij kan staan. Maar laat dit de pret niet bederven.

trekpont Reindersmeer

Als je deze wandeling wil maken, raden we aan om een wandelkaart met de knooppunten aan te schaffen. Of je moet over een buitengewoon oriëntatiegevoel beschikken. Niet overal is het even duidelijk gemarkeerd of ontbreken de bordjes gewoon.

Het Quin

Rivierduinenroute

Het Quin is gelegen in het noordelijke deel van het nationale park. Je komt hier vooral voor de uitkijktoren te beklimmen die op de grootste paraboolduin van het ganse park staat. Misschien spot je wel een Schotse Hooglander of een Nederlandse landgeit, die hier in het reservaat leven. Het landschap bestaat voornamelijk uit vennen en heide.

Klik hier om een overzicht te krijgen van alle wandelroutes met hun vertrekpunt en parkeermogelijkheden. Wij kiezen voor de rivierduinenroute. Wil je de omgeving op zijn mooist? Ga dan op pad net voor zonsondergang.

Bosweg, Afferden (via Google Maps terug te vinden onder Parkeerplaats Bosweg)

Bosweg, Afferden (via Google Maps terug te vinden onder Parkeerplaats Bosweg)

6,2 km

Paarse bordjes bevestigd op paaltjes

We starten aan de parkeerplaats midden in het bos. Vrijwel meteen zien we de eerste zandduinen opduiken. We wanen ons in een savannelandschap ergens in Afrika!

Na wat ploeterwerk door het mulle zand worden we beloond met een mooi uitzicht op verschillende vennen. Hier kan je prachtige foto’s nemen.

uitzichtpunt Rivierduinenroute

We lopen verder langs een bos en aan de rand merken we al snel de uitkijktoren op. Als je hem beklimt, sta je op het hoogste punt van de Maasduinen. Wat een panorama!

We komen aan bij het Zevenboomsven met vogelkijkhut, tevens het einde van onze wandeling.

Accomodatietip

Wij zijn het eerste weekendje weg met onze camperbus en brengen de nacht door bij Frank en Dorreth. Via campspace bieden zij een plek aan in hun tuin/weiland met een weids uitzicht. Wij kiezen specifiek om hier te overnachten omwille van de winter wellness. Tegen een meerprijs kan je genieten van een hottub, sauna en zwembad. Zalig!

Wil je hier ook overnachten of heb je ander leuk plekje ontdekt via Campspace? Boek dan via deze link en ontvang €10 korting.

Lunchtip

Voordat we beginnen aan de Rivierduinenroute, lunchen we bij Restaurant/Boscafé ‘t Rimpelt. Een aanrader! Je kan hier ook terecht voor een drankje of koffie met gebak. Aan de ingang van de brasserie vind je losse blaadjes terug met beschreven wandelroutes die je zo mag meenemen. Heel handig als je nog niets gepland hebt!

Het Nationaal Park De Maasduinen is een echt wandelparadijs. Er is keuze te over. Je kan gebruik maken van de bewegwijzerde routes, alsook het netwerk van de wandelknooppunten is hier uitgezet. Mag het eens wat anders zijn dan de overbekende toeristische trekpleisters? Plan dan je volgende weekendtrip richting Nationaal Park De Maasduinen. Veel plezier!

Ben je al in Nationaal Park De Maasduinen geweest of op zoek naar een ander leuk wandelgebied in Nederland? Lees dan ons blogartikel ‘Welkom in Zuid-Limburg, parel in de Belgische grensregio’.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *