België,  Weekendje weg

Brugge, Venetië van het Noorden

Brugge heeft zijn naam als ‘Venetië van het Noorden’ niet gestolen. Het is een idyllische stad met vele grachten en historische panden. Ideaal voor een mini-trip in eigen land. Hierbij een overzicht van 24 uur Brugge!

Godshuizen

Verspreid over de stad vind je verschillende godshuizen terug. Deze vormen een oase van rust in de stad en zijn vrij te bezoeken als je de stilte respecteert. Meestal te betreden via een kleine doorgang. Oorspronkelijk werden deze witte huisjes gebouwd om de minder bedeelden onderdak te bieden. De opdrachtgevers waren meestal rijke mensen die op deze manier hun plaatsje in de hemel wilden afkopen.

Wij bezochten ‘De Meulenaere’ in de Nieuwe Gentweg. De naam van de opdrachtgever en het jaartal waarin de godshuisjes werden opgericht, worden steeds vermeld op de buitenmuur.

Rozenhoedkaai

Dit is het meest gefotografeerde plekje van Brugge en niet zonder reden!

Ooit werden hier rozenkransen verkocht, vandaar de naam ‘Rozenhoedkaai’.

Wil je een foto van deze hotspot zonder hordes toeristen? Kom dan zo vroeg mogelijk in de ochtend.De Burg

Dit plein vormt het oudste gedeelte van de stad. Hier kan je oa het stadhuis, de Basiliek van het Heilig Bloed en de Brugse Vrije bewonderen.De Markt


De Markt is het centrale punt van de historische binnenstad. Het belfort domineert het plein en is 83 meter hoog. Mocht je zin hebben, kan je hem beklimmen.

Het ganse plein ademt de grandeur van weleer uit met gekleurde trapgevels en de paardenkoetsen die toeristen door Brugge brengen.

Sint-Janshospitaal

Het Sint-Janshospitaal is een van de oudste hospitaalgebouwen van Europa (12e eeuw). Pelgrims, armen en zieken konden hier terecht. Er is een museum aan verbonden waar je meer te weten komt over het vroegere hospitaalleven. Ook worden er hier werken tentoongesteld van Hans Memling, één van de Vlaamse Primitieven.


Begijnhof

Wat je absoluut niet mag overslaan tijdens je bezoek aan Brugge, is het Begijnhof. Dit complex staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst. Er leven hier geen begijnen meer, maar wel Benedictijner zusters van het Monasterium ‘De Wijngaard’. Vandaar ook de benaming van het Begijnhof, ‘Ten Wijngaarde’. Op nummer 1 vind je een begijnhuisje terug en kan je zien hoe de bewoonsters vroeger leefden.

Onze-Lieve-Vrouwekerk

Deze kerk domineert het Brugse stadsgezicht. De toren is 115,6 meter hoog en hiermee het op één na hoogste bakstenen gebouw ter wereld.


Het Minnewater

Het Minnewater is een stadsmeer middenin een park waar het heerlijk vertoeven is. Deze naam is ontstaan doordat men ooit geloofde dat hier minnen of watergeesten huisden. Kenmerkend voor het meer is de aanwezigheid van de vele zwanen. Loop hier rustig rond en geniet van de groene omgeving.

Naar zee

Als je uitgekeken bent op de stadsomgeving, kan je vanaf hier makkelijk een bezoekje brengen aan de Belgische kust. Op een halfuurtje rijden, ligt Zeebrugge waar je nog rustige stranden vindt.

Dit was ons 2e bezoek aan Brugge, maar blijven onder de indruk van deze pittoreske stad. We zijn ervan overtuigd dat er nog veel andere leuke, charmante plekjes te ontdekken zijn. Dit overzicht is dus zeker niet compleet, maar hopelijk kan je hiermee al wel een eind op weg mocht je van plan zijn om Brugge te bezoeken.

Praktisch

Parkeren

→ Wij parkeerden onze auto in de ondergrondse parkeergarage ‘Interparking Katelijne’. We betaalden ongeveer €15 voor 24 uur. Deze parking ligt aan de ingang van het historische stadscentrum (Katelijnepoort). Ideale uitvalsbasis om de stad te verkennen.

Dineren

→ Wij hebben ‘s avonds gegeten in restaurant ‘De Zevende Hemel’ (Walplein 6, Brugge). Een charmant plekje dat volledig past in de omgeving. Probeer hier zeker de Vlaamse stoverij met frietjes, de specialiteit van het huis! En dat alles aan eerlijke prijzen. Meer info, zie: DE ZEVENDE HEMEL (restaurantdezevendehemel.be)

7 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *