België,  Op stap voor 1 dag

Stadswandeling door Brussel

Nu reizen en daguitstappen vrij beperkt zijn door corona, besloten wij om een dagje Brussel te verkennen.

Door de uitgestrektheid en het groot aantal bezienswaardigheden van deze stad, is het onmogelijk om alles in 1 dag te proppen. We hebben dan ook keuzes moeten maken wat ons echt de moeite leek om te bezoeken. Het was vooral de bedoeling om verschillende facetten te zien en Brussel te beleven. De hierna beschreven stadswandeling is dus zeker geen opsomming van alle highlights, maar wel zeer geschikt om een goede indruk te krijgen van onze hoofdstad en tevens de hoofdstad van Europa.

Wij wandelen als volgt



Kaart 1: Route van Wetstraat 16 naar Vossenplein

A. Wetstraat 16

Achter deze neoklassieke gevel bevindt zich de officiële zetel van de Belgische regering. Hier vinden ministerraden plaats en persconferenties. Ongetwijfeld heb je dit gebouw dan ook al eens eerder gezien op een nieuwsuitzending als de journalisten verslag uitbrengen over de politieke actualiteit.

B. Graf van de Onbekende Soldaat + Congreskolom

Bij aankomst merk je meteen de eeuwig brandende vlam voor het monument op. Hier werd het stoffelijk overschot begraven van een onbekende soldaat op 11 november 1922. Hij staat symbool voor al diegenen die zich opofferden voor het Belgische Vaderland tijdens de 1ste Wereldoorlog, wiens naam, noch andere gegevens bekend zijn.

De congreskolom herdenkt het Nationaal Congres van 1830, dat de Belgische Grondwet bekrachtigde.

Loop ook even door tot op de grote plaats achter het monument, waar je beloond wordt met een prachtig uitzicht over Brussel.


C. St.-Michiels en St.-Goedelekathedraal

Photo by waldomiguez
on Pixabay

Deze kathedraal is opgetrokken in de Brabantse gotiekstijl. De dubbele naam is gekomen doordat hier in de 9e eeuw waarschijnlijk al een kapel stond gewijd aan Sint-Michiel. Een hele tijd later werden er ook relikwieën overgebracht van Sint-Goedele naar deze plaats. In 1962 kreeg ze dan de rang van kathedraal toegewezen.

Wij hebben de kathedraal niet binnen bezocht, omdat er een viering bezig was. Mocht je hier interesse in hebben, kan dit uiteraard wel. Hieronder geef ik al even de bezoekuren door:

Maandag tot vrijdag vanaf 7u. tot 18u.
Zaterdag: vanaf 8u. tot 15u30 u.
Zondag: vanaf 14u. tot 18 u.
De toegang is vrij.








Tussenstop: Ga een lekkere kop koffie drinken op een van de gezellige terrasjes op het Agoraplein/Grasmarkt.


D. Koninklijke Sint-Hubertusgalerijen

Deze galerijen zijn met glas overdekt en geven plaats aan verschillende luxueuze winkels. Vooral de talloze chocoladewinkels vallen op. Uiteraard kom je hier niet alleen voor de winkels, maar kijk ook eens naar boven hoe prachtig deze galerijen versierd zijn.

Haaks op al deze pracht en praal, staat het verhaal dat voorafging aan de bouw van dit complex. Oorspronkelijk was hier de volkswijk Îlot Sacré, een gewone volksbuurt, gelegen. Deze werd met de grond gelijk gemaakt nadat men de bewoners, bijna 10 jaar lang het leven zuur had gemaakt in de hoop dat ze zouden opkrassen. Een wanhopige barbier sneed zichzelf de hals over met een scheermes uit wanhoop en protest. Maar het kon allemaal niet baten, want dit prestigieuze gebouw is er toch gekomen.



E. Grote Markt

Eén van de must-sees van Brussel, de grote markt. Dit plein wordt beschouwd als één van de mooiste pleinen ter wereld, toch volgens de Franse schrijver Victor Hugo die in Brussel verbleef. Het plein staat ook op de UNESCO Werelderfgoedlijst.


Je kan hier het Stadhuis, het Broodhuis en tal van gildenhuizen bewonderen.

F. Stripmuur Kuifje – Street Art

Verspreid over de stad, vind je levensgrote tekeningen van stripfiguren terug op gevels. Er bestaat zelfs een hele uitgestippelde wandeling die je langs deze street-art leidt.

Meer info: https://visit.brussels/nl/article/de-muren-van-de-stripwandeling-in-detail

De stripmuur van Kuifje hebben we alleszins gevonden!


G. Manneken Pis

Photo by Walkerssk on Pixabay

De meest bekende inwoner van Brussel kunnen we uiteraard niet overslaan, Manneken Pis!

Klassieker in alle gegidste rondleidingen door deze stad. Er bestaan veel sagen en legenden die om het plassende jongetje heen zijn geweven. Maar waarschijnlijk werd dit beeldje gemaakt als eerbetoon aan de vele leerlooierijen die zich in de omgeving van de Stoofstraat bevonden.

Vroeger gebruikte men de urine van kleine kinderen bij het verwerken van het leer. Het ammoniak in de urine zou het leer soepeler maken.


Dit kleine ventje heeft ook een uitgebreide garderobe. Hij krijgt vaak een ander kostuum aangemeten, meestal in functie van speciale gelegenheden.


H. Kunstberg

Photo by Polly
on Unsplash

De Kunstberg biedt een schitterend panorama over de stad, zelfs de Koekelberg is vanaf hier zichtbaar.

Deze plek werd aangelegd voor de Wereldtentoonstelling van 1910.

Het omvat de Koninklijke Bibliotheek van België, de Rijksarchieven, een vergaderzalencomplex en een mooie tuin.










Heel leuk is het grote uurwerk dat te zien is in een booggewelf aan de bovenzijde van de Kunstbergstraat.

In de kleine inhammen staan figuren uit de Brusselse geschiedenis en folklore.

Probeer volgende personages te herkennen: de Congolese tamtamspeler, de soldaat uit de Eerste Wereldoorlog, een werkman met zijn glas bier, een Galliër, een 18de eeuwse soldaat, en Jean-Joseph Charlier met zijn houten been. Die laatste was een bekende kanonnier en held tijdens de Belgische Revolutie.


I. Standbeelden van de Graven van Egmont en Hoorn

Photo by waldomiguez
on Pixabay





Centraal in dit park staan de graven van Egmont en Hoorn, twee edellieden uit de 16e eeuw. Beide heren werden op 5 juni 1568 onthoofd op de Grote Markt. Hun hoofden werden zelfs op palen gespiest om ze aan het volk te tonen.

Dit omdat zij behoorden tot de kopstukken van het verzet tegen Filips II, de Spaanse koning die destijds over Brussel regeerde.

Deze koning ontnam de adel veel voorrechten en duwde hen meer en meer in een adviserende rol. De edellieden, waaronder ook hierboven genoemde graven, pikten dit niet en gingen hierdoor in het verzet. Dit heeft dan ook uiteindelijk geleid tot hun onthoofding in opdracht van Filips II.


Rondom het standbeeld van de graven, staan nog tien levensgrote arduinen beelden opgesteld. Dit zijn stuk voor stuk belangrijke personages uit de 16e eeuw. Zij werkten destijds aan godsdienstige en wetenschappelijke bevrijding, waardoor ze hebben bijgedragen aan de roem van de 16e-eeuwse Nederlanden.


Kaart 2: Route van Vossenplein naar Wetstraat 16

A. Vossenplein

Vanaf het park, loop je door de Marollen, richting Vossenplein. De Marollen staan vooral bekend als een volkswijk waar je veel antiek- en vintagewinkels tegen komt. Echte snuisteraars kunnen hier hun hartje ophalen en uren spenderen. Wij lopen hier vooral door om de sympathieke sfeer op te snuiven.

Op het Vossenplein wordt dagelijks een vlooienmarkt georganiseerd, vanaf zonsopgang tot 14.00 uur in de week en tot 15.00 uur in het weekend.

B. Poulaertplein

We vervolgen onze route in de richting van het Justitiepaleis en gaan omhoog naar het Poulaertplein. Je kan ook de lift nemen als je beneden in de straat een beetje verder loopt. Eenmaal boven aangekomen op het immens grote plein, wordt je wederom getrakteerd op een fantastisch uitzicht op Brussel. In de verte kan je de Koekelberg en zelfs het Atomium zien liggen!

C. Egmontpark

Het Egmontpark is een groene oase in de stad en biedt een onvoorstelbare rust. In het park zelf bevindt zich een enorm leuk terras (La Fabrique). De ideale tussenstop voor een verfrissend drankje.

D. Luxemburgplein

Het Luxemburgplein wordt omgeven door indrukwekkende klassieke gebouwen. Vooral op donderdagavond is hier veel leven in de brouwerij en worden tal van restaurants en bars druk bezocht door expats en Europese ambtenaren. Dit maakt het Luxemburgplein tot één van de meest kosmopolitische plaatsen van Brussel.

E. Leopoldpark

Het Leopoldpark ligt in het hartje van de Europese wijk en is de groene long van het Europees Parlement. Dit pittoreske en heuvelachtige park is zeer aangenaam om door te lopen. We menen aan de vijvers zelfs nijlganzen gespot te hebben!

F. Jourdan – Maison Antoine

De volgende stop op onze route is er eentje waar ik de hele dag naar heb uitgekeken. Op het Jourdanplein vind je de beste frituur van Brussel, nl. Maison Antoine. Hier moet je gewoon even geweest zijn om onze Belgische specialiteit te proeven. En ja hoor, ze hebben gesmaakt!

Opgelet: enkel cash betalingen zijn mogelijk. Alle dagen geopend vanaf 12h00 tot 22h00.

Daarnaast is het Jourdanplein een levendige plaats waar het gezellig vertoeven is op één van de vele terrassen.

G. Jubelpark

Afsluiten doen we in het Jubelpark, een uitgestrekt geheel van mooie tuinen, bezaaid met monumenten en musea. Blikvanger is de Triomfboog met 3 booggewelven. Let ook op de mooie gaanderijen, zowel links als rechts van de Triomfboog. De site werd in 1880 aangelegd voor de 50ste verjaardag van de onafhankelijkheid van België.







Daarna gaat het terug richting startpunt waar onze auto geparkeerd staat.

Praktisch

Parkeren

→ Als je beslist om met de auto af te reizen, raden we aan om op zon- en feestdagen te komen. Parkeren is dan op vele plaatsen immers gratis.

Wij parkeerden recht tegenover Wetstraat 16, waar het kantoor van onze Premier is gelegen. Meteen ook het startpunt van onze wandeling.

Let wel op, in Brussel is een Lage Emissiezone van kracht. Voor meer info zie: https://www.brussel.be/lez

Met de trein

→ Mocht je Brussel met de trein bezoeken, dan stap je best uit in Brussel-Centraal en pik je in op de wandeling vanaf punt H (Kunstberg).

Bezoektijd

→ Het beste kan je Brussel bezoeken op een zon- of feestdag. Niet alleen handig omwille van het gratis parkeren, maar dan is het ook rustig. En al helemaal als je in de voormiddag kan starten.


Deze stadswandeling laat je kennis maken met divers Brussel en kan je makkelijk op 1 dag wandelen. Het traject is 12 km lang in totaliteit, maar is zeker te doen als je regelmatig een tussenstop maakt in de vele horecagelegenheden die deze stad rijk is. Veel plezier!

Heb je deze wandeling gedaan? Dan horen we graag wat je ervan vond en stellen jouw feedback zeker op prijs.

Ook andere suggesties, extra stops,… etc. zijn van harte welkom.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *