panorama Monschau
Duitsland,  Duitsland,  Op stap voor 1 dag,  Weekendje weg

Monschau in de sneeuw

We hebben geluk! Er ligt een dik pak sneeuw, de wandelschoenen liggen klaar en wij hebben tijd om Monschau in de sneeuw te verkennen.

Monschau is een alom bekend stadje net over de grens in Duitsland.

Het wandelgebied van de Hoge Venen is vlakbij en loopt hier naadloos over in de Duitse Eifel. De meeste toeristen komen naar Monschau voor het oude, gezellige centrum met zijn typische vakwerkhuizen.
Het Eifelstadje is voornamelijk gekend voor de Monschauer Kerstmarkt, uitgeroepen tot een van de mooiste kerstmarkten in Nordrhein-Westfalen.

Redenen genoeg dus om af te zakken naar dit charmante stadje waar de bossen nooit veraf zijn. Een ideale combinatie voor een wandeling rond en door Monschau.

Alle praktische details van de wandeling die we maakten, vind je hier.

Hotel Perlenau

Onze wandeling start bij het voormalige hotel Perlenau op 3 km van het historische centrum van Monschau. Zo te zien is het hotel al enige tijd gesloten. Daarvoor herbergde het gebouw een molen/houtzagerij. Hopelijk krijgt dit prachtige pand een herbestemming, want het heeft zeker potentieel op deze idyllische locatie!

We lopen langs een rustig kabbelend beekje en mooie rotsformaties. Snel daarna volgt een eerste steile klim naar de uitzichtpunten van de Engelsley (rots van de Engel) en de Teufelsley (rots van de Duivel). Wat verderop zien we Monschau opduiken met zijn indrukwekkende ruïne die hoog boven de stad uittorent.

Uitzicht Monschau





Mariakapel

Mariakapel Monschau


Bij het verlaten van het bos, komen we terecht bij de Mariakapel, ook wel Kapelle an der Sonntagsley genoemd. Er staan hier zitbanken waar je kan genieten van een mooi uitzicht op Monschau. Infoborden vertellen je wat meer over het ontstaan en de geschiedenis van dit Eifelstadje. Via een een hele reeks trappen bereiken we dan eindelijk het historische centrum.

Monschau


Geschiedenis Monschau

De burcht van Monschau werd voor het eerst vernoemd in een oorkonde van 1198 en werd opgericht door de Hertog van Limburg.

Voor de Dertigjarige Oorlog in de 17e eeuw was Monschau een Waalse plaats. Vandaar de oorspronkelijke naam Montjoie, die zeer Frans aandoet.

Later verduitst de stad door de toestroom van duitstalige protestantse vluchtelingen, voornamelijk uit Aken. Velen van hen waren werkzaam in de lakennijverheid. Vanaf de 18e eeuw werd Monschau de textielstad van Europa en had klanten van over de hele wereld. Aan het begin van de 20ste eeuw sloot echter de laatste lakenfabriek. De mooie vakwerkhuizen zijn gebleven die de stad zijn onmiskenbare flair geven.

Grote Markt

De Grote Markt geeft meteen weer waar Monschau om bekend staat. Gezellige restaurants, cafés, terrasjes stuk voor stuk gevestigd in mooie vakwerkhuizen. Hou hier een welverdiende pauze met een heerlijke Apfelstrudel. Duits vakantiegevoel ten top!

We lopen een stukje verder langs tal van souvenirwinkeltjes en komen uit bij de Evangelische Kerk.

Evangelische Kerk


Aan de overkant van een houten brug, ziet u de Evangelische Kerk die opgericht is door rijke protestantse lakenfabrikanten.

Rotes Haus

Rotes Haus


Tegenover de Evangelische Kerk staat het Rotes Haus. Dit was het vroegere woonhuis, kantoor en fabriek van Johann Heinrich Scheibler, een belangrijke lakenfabrikant. Het gebouw is samengesteld uit 2 huizen: het huis van de zwaan en het huis van de pelikaan. Nu is er een museum in gevestigd dat laat zien hoe de rijke burgerij vroeger leefde.

We wandelen verder langs nauwe steegjes en klimmen tot aan de Haller Ruïne.

Haller Ruïne

Deze ruïne is gebouwd voor 1130 en is door belegering en plundering zwaar beschadigd geweest in 1543. De oorspronkelijke functie van het gebouw is niet echt duidelijk. Men denkt mogelijks aan een buitenpost van de Burg Monschau, een wachttoren of een onderdeel van een nog oudere burcht. Nu is het vooral een mooi uitzichtpunt over de vallei en de burcht van Monschau.

uitzicht Monschau vanaf Haller Ruïne


Burcht Monschau

De burcht werd gebouwd bij het ontstaan van de stad in de 13e eeuw. Er blijft niet veel meer over van het origineel ten gevolge van oorlogsgeweld en plunderingen. De eigenaar liet in de 19e eeuw zelfs het dak eraf halen om zo geen belastingen te moeten betalen. Zo kwam het gebouw totaal in verval.

In het gerestaureerde gedeelte heeft het stadsbestuur nu een jeugdherberg ondergebracht.

Vanaf hier lopen we terug de bossen in om daarna weer uit te komen aan de andere kant van Monschau.

Via de Eifelsteig en de Klosterroute hernemen we de wandeling in de natuur. Beide paden zijn bekende langeafstands wandelroutes in dit gebied.

Na onze laatste klim komen we aan bij het Gipfelkreuz auf der Ehrensteinley. Geniet hier van het uitzicht op 507 meter hoogte.


We keren terug via hetzelfde riviertje als in het begin van de wandeling en komen zo terug uit bij ons startpunt.

Deze wandeling is zeer afwisselend en vormt de ideale combinatie van de stad Monschau en de prachtige natuur rondom. Het bezoek aan het Eifelstadje ligt echt middenin de wandeling, waardoor het de ideale stop vormt om iets te eten of te drinken. Er zijn voldoende mogelijkheden. We zijn ervan overtuigd dat deze wandeling zeer mooi is in alle seizoenen, maar met de sneeuw erbij vonden wij het een echt pareltje. Enige voorzichtigheid is dan wel nodig ivm gladde paden, zeker als het wat steiler wordt. Maar met een goed paar wandelschoenen en -stokken kom je al een heel eind!

Je kan uiteraard ook enkel het stadscentrum van Monschau bezoeken, maar eerlijk gezegd denken we dat dit een beetje zonde is. In het stadje zelf ben je vrij snel rond en door de wandeling erbij te nemen, heb je een dagvullend programma. De natuur is hier immers zo dichtbij en de vele uitzichtpunten onderweg maken de wandeling zeker de moeite waard.

Wandel je liever dichter bij huis? Lees dan zeker De mooiste winterwandelingen in België.

Praktisch

Parkeren

Adres: Perlenau 1, Monschau.

Je zal eerst langs de parkeerplaats komen van het voormalige hotel/restaurant Perlenau. Helaas is deze afgesloten. Rij een klein stukje verder tot aan de waterkrachtcentrale, hier zijn er voldoende gratis parkeerplekken.

Route

De wandeling is in totaal 11,8 km lang, maar vergis je niet in de tijd die je zal nodig hebben. Allereerst wil je natuurlijk uitgebreid Monschau verkennen. Daarbij komt ook nog eens het aantal hoogtemeters dat je moet overwinnen, 390 meter in totaal klimmen en dalen. Best een pittige tocht waar een aantal rustpauzes meer dan welkom zijn. Wij hebben echt ruim de tijd genomen en hebben er 6 uur over gedaan inclusief pauzes en bezoek aan Monschau. Zeker met de sneeuw vorder je op bepaalde stukken minder snel!

Klik hier voor een overzichtskaart en beschrijving van de wandeling. De wandeling is niet bewegwijzerd, maar de beschrijving is meer dan duidelijk genoeg.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *