Hamburg 2
Duitsland,  Duitsland,  Reizen Europa,  Weekendje weg

Hamburg, de machtige metropool aan de Elbe

Wij brengen een bezoek aan Hamburg, de op één na grootste stad van Duitsland en derde grootste havenstad van Europa. Een hippe plaats met indrukwekkende architectuur en unieke rode baksteengebouwen. Maar ook een stad die een woelige geschiedenis kent. We nemen je graag mee door Hamburg, de machtige metropool aan de Elbe.

Ons bezoek start aan het Rathaus, waar we onze gids van Robin & The Tourguides opwachten. Het betreft een free walking tour doorheen Hamburg. Wij hebben al meerdere steden bezocht op deze manier, zoals Utrecht en Gent en kunnen dit alleen maar van harte aanbevelen. De gids neemt je mee op sleeptouw en vertelt naast de geschiedenis van de stad ook allerhande leuke weetjes en anekdotes. Absoluut geen saaie boel, maar een interessante en ludieke manier om kennis te maken met een onbekende stad. Vergeet niet om op het einde van de rondleiding een fooi te geven aan je gids!

Hieronder delen we graag de hoogtepunten van Hamburg.

Rathaus

Hamburg Rathaus


Het Rathaus is gelegen in het midden van het stadscentrum. Een imposant gebouw van maar liefst 113m breed en 70m diep, ondersteund door 4000 palen en met een kenmerkend groen koperen dak. Het pand heeft 647 vertrekken, wat meer is dan het Buckingham Palace en doet momenteel nog steeds dienst als stadhuis en zetel van senaat en parlement. Aanschouw de prachtige neorenaissancecistische gevel met beelden van keizers en verwijzingen naar Griekse goden.

Het huidige Rathaus is al het zesde dat werd gebouwd na de middeleeuwen. Het gebouw werd al meerdere malen verwoest en vernietigd tijdens oorlogen of branden. Neem ook een kijkje in de gigantische feestzaal en binnenplaatsen.  

Alstermeren

Hamburg Binnenalster
Afbeelding van Thomas Ulrich via Pixabay

In de onmiddellijke omgeving van het Rathaus kan je de Alstermeren vinden. Even met je rug naar het Rathaus gaan staan en schuin links lopen… Zo kom je bij Binnenalster en Buitenalster, twee binnenmeren die in de 13de eeuw werden aangelegd om de bewoners van drinkwater te voorzien. Nu zijn beide meren en de groene zone errond recreatiegebied en een rustpunt te midden van de stad.

Ruïne St. Nikolai Kerk

Hamburg St. Nikolai Kerk


De hoofdkerk van St. Nikolai die met zijn toren ooit in 1874 het hoogste bouwwerk ter wereld was ( 147 meter) is nu niet meer dan een ruïne. Na zware bombardementen in WO II was de kerk zo zwaar beschadigd dat men ze niet meer wilde opknappen. Enkel de toren is hersteld en de muren zijn weggehaald.

Nu is het een gedenkplaats voor de slachtoffers van het Naziregime en één van de belangrijkste bezienswaardigheden van de stad.

Voor een mooi uitzicht over de oude stad kan je de glazen panoramalift nemen die je tot het 76m hoge observatieplatform brengt.

Speicherstadt-Hafencity-Elbphilharmonie

Speicherstadt


Speicherstadt is met stip de belangrijkste bezienswaardigheid van de stad. Het vormt het grootste aaneengesloten pakhuizencomplex ter wereld, gelegen aan de grachten. Slenter langs de rode baksteengebouwen met koperen daken en torens waar tot ver in de twintigste eeuw goederen werden opgeslagen voor export elders in Europa. Vooral koffie, tabak, thee, kruiden en specerijen kwamen in de pakhuizen terecht. Vandaar de bijnaam “Hamburg, poort tot de wereld” of “Tor zur Welt”.

Tijdens WO II werd tot bijna zeventig procent van Speicherstadt verwoest. Toch werd dit deel van de stad heropgebouwd. Sinds 2015 staat het op de Unesco Werelderfgoedlijst. De panden bieden onderdak aan vele musea en kantoorgebouwen. Bewoning is niet toegestaan wegens overstromingsgevaar.

Speicherstadt maakt deel uit van HafenCity die met zijn nieuwe moderne wooneenheden een strak contrast vormt met de oude, rode pakhuizen.


De typerende houten bruggen verbinden Speicherstadt, Hafencity en de Elbphilharmonie. Laatst genoemde is een excentrieke concertzaal waar je niet naast kan kijken. Het unieke pand is sinds 2016 voltooid en een absolute “eyecatcher”. De Elbphilharmonie bestaat uit rode baksteen in de onderste helft en glas in de bovenste helft. Het biedt onderdak aan verschillende concertzalen, een hotel, wellness en restaurants. Wij brengen een bezoek aan de Plaza op 37meter hoogte waar je een prachtig uitzicht hebt over zowel de oude stad als over het moderne havengebied. Bovendien is een bezoek helemaal gratis! Schuif mee aan voor een ticketje waar het tijdslot op vermeld staat dat je binnen mag.

Hamburg Elbphilharmonie


Wist je dat?

Fritz-Kola

Wist je dat Fritz-Kola uit Hamburg komt? In 2003 werd dit merk opgericht door Lorenz Hampl en Micro Wolf Wiegert. Twee studenten uit Hamburg die een vernieuwde versie van Coca-Cola op de markt wilden brengen: minder zoet, maar met meer cafeïne. Dit met de ambitie om het beter te doen dan de grote buitenlandse producenten.

En met succes… Aanvankelijk werd Fritz-Kola enkel in Hamburg en omgeving verkocht. Maar intussen wordt het merk in heel Duitsland, maar ook in Nederland, België, Polen en Oostenrijk verdeeld.

Nu weet je dus wat je moet bestellen op een terrasje in Hamburg.

Ramen Elbphilharmonie

Wist je dat van alle ramen van de Elbphilharmonie er een 2e exemplaar bestaat? Deze zijn zo uniek qua vorm, dat ze amper na te maken zijn bij eventuele schade. Daarom werd er besloten om ze tijdens de opbouw meteen te dupliceren, zodat het aanzicht van dit prestigieuze gebouw behouden kan worden. Niet voor niets één van de meest dure panden van de stad met een prijskaartje van 789 miljoen euro.

Hamburg, er is nog zoveel meer…

Wij brengen één dag door in Hamburg, wat echt wel te weinig blijkt te zijn… De volgende highlights staan zeker op ons verlanglijstje voor de volgende keer:

  • Chilehaus: een gebouw met ontwerp van een passagiersschip, welke symbool staat voor de  economische wederopbouw na WO II.
  • Alter Elbtunnel: Een voetgangerstunnel die het centrum van de stad verbindt met de havendokken op de zuidelijke oever. De tunnel ligt zo’n 24m onder het wateroppervlak en laat zich kenmerken door z’n terracottategels.
  • Sankt Pauli: Hippe buurt en toeristische trekpleister gekend om zijn uitgangsmogelijkheden, vele restaurants, cocktailbars, clubs en red light district.

In Hamburg kan je jezelf makkelijk een aantal dagen vermaken en is dus ideaal voor een stedentrip. Het is een wereldstad vol contrasten en een smeltkroes van cultuur, geschiedenis en hippe trends. Je kan een stop maken in Hamburg als je op weg bent naar het Hoge Noorden of als je Noord-Duitsland bezoekt. Vanuit Antwerpen is het +/- 6 uur rijden. Heb je minder tijd? Er gaan ook dagelijkse vluchten vanuit Brussel naar Hamburg. Na een uurtje vliegen, kan jouw vakantie al beginnen.

Ben je nog op zoek naar een leuk hotel, B&B, vlieg- of treintickets voor Hamburg? Contacteer me dan en ik help je graag!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *