België,  Weekendje weg

3x wandelen in de Oostkantons

Een vrij weekend in het vooruitzicht en het zonnetje was van de partij, meer was er niet nodig voor deze trip! De Oostkantons, hier moesten we absoluut nog eens naar terugkeren. Zie onze eerdere blog “4 dagen Ardennen met de daktent”.

Signal de Botrange

Wandelen, dat is wat we hier vooral komen doen.

Deze eerste wandeling loopt voornamelijk over houten vlonderpaadjes te midden van het veengebied met prachtige vergezichten. Het is eens iets anders!

Praktisch

Parking Signal De Botrange: Route de Botrange 133, 4950 Waimes

Parking Signal De Botrange: Route de Botrange 133, 4950 Waimes

8.7 km

blauwe rechthoeken met bosbessen


De wandeling vertrekt aan de Signal de Botrange. Het hoogste punt van ons land op 694 meter. Er is een ruime parking voorzien met gelegenheid om iets te eten of te drinken.

De wandeling is vrijwel vlak en hierdoor geschikt voor elk conditieniveau.

Je hond is niet toegelaten in het natuurreservaat om de kwetsbare fauna en flora te beschermen, daarom zal je op een bepaald moment een omleiding moeten volgen.

Een overzichtskaart van de wandeling vind je hier:

Plezierwandeling 12 – Rond de Venen • Wandeling » Outdooractive.com


Meteen na het oversteken van de weg, kom je aan bij het eerste panoramapunt.


Verder in het veengebied wandel je over de typische houten vlonderpaadjes en kan je volop genieten van het weids uitzicht.

Na een viertal kilometer kom je aan bij de Baraque Michel. De naam is afkomstig van een herberg die hier gebouwd is in 1813 door een Duitse kleermaker Michel-Henri Schmitz. Deze moest dienst doen als herkenningspunt voor verdwaalde reizigers in het omliggende veengebied.

Hier staat ook de kapel Fischbach met in het torentje een lantaarn. De familie Schmitz maakte de belofte om deze elke nacht aan te steken, zodat verdwaalde wandelaars de weg makkelijker terug zouden vinden. Zij hielden zich aan deze belofte tot 1856. Op dat moment werd de weg tussen Eupen en Malmedy aangelegd.
Dit is tevens de ideale plek voor je picknick op te eten.

Je vervolgt je weg langs het Fagne de Polleur, waar overal informatieborden te vinden zijn over de belangrijkste ecosystemen van de Hoge Venen. Uiteindelijk keer je terug naar de parking aan de Signal de Botrange.

Deze wandeling is zeker de moeite waard, mooie vergezichten, houten vlonderpaadjes. Kortom, echt leuk! De muggen, dazen en vliegen krijg je er gratis bij. Dus best een anti-insectenmiddel meenemen.

Na inspanning, komt ontspanning. Daarom raad ik aan om de dag af te sluiten bij Peak Beer, welke iets verderop is gelegen aan de doorlopende weg. Dit is de hoogst gelegen brouwerij in België. Vanaf het terras heb je een prachtig uitzicht. Wij hebben alleen iets gedronken, maar mocht je na de wandeling last hebben van een knorrende maag, kan je hier zeker ook terecht.

Voor meer info, zie https://peakbeer.be


Overnachten

We slapen in het nabijgelegen dorp Ovifat.

Hier verblijven we op camping Les Charmilles (Rue des Charmilles 66, Ovifat, 4950 Waimes). Een eigen website hebben ze niet, reserveren kan op volgend mailadres: adrien.bragard@gmail.com .

Wij betaalden €35 voor 2 nachten, incl. stroom.

Voor ons een zalige plek: veel ruimte, rust en schoon sanitair dat recentelijk vernieuwd is geweest.

Aan de camping is een café/restaurant verbonden, nl. Bar à Bout. Als je erop rekent om hier te kunnen eten tijdens je verblijf, hou er dan rekening mee dat ze enkel geopend zijn van donderdag tem zondag.

Er zijn nog andere mogelijkheden in de buurt, zoals:

* Belgium Beer Peak: brasserie

*Le Petit Mont Rigi: restaurant met eerder beperkte keuze, maar wel zeer lekker! Hier ga je iets dieper in je portemonnee moeten graven, maar staat prijs/kwaliteit zeker in verhouding.

Het dorpje Ovifat heeft zelf niet zoveel te bieden, maar is wel een ideaal startpunt voor bovenstaande wandeling.

Stoubach

Praktisch

wandelknooppunt 11: Stoubach, 4790 Burg-Reuland

Vakantiehuis Sneeuweifel: Stoubach 3, 4790 Burg-Reuland

6.5 km

wandelknooppunten: 11-34-8-37-83-80-78-11


In een ander gedeelte van de Oostkantons vind je het dorpje Stoubach, ofwel Stupbach met slechts 18 inwoners. Een bijzonder dorp omwille van zijn ligging op de grens België-Duitsland. De rivier (Our) die door het centrum stroomt, deelt het stille gehucht van Burg-Reuland op in twee stukken. Stoubach aan de Belgische kant, dit wordt dan Stupbach aan de Duitse Zijde.

In deze streek is een ruim aanbod aan wandelingen, de meeste zijn te volgen via wandelknooppunten. Gebruik volgende link als routeplanner:

Wandelrouteplanner – Oostkantons → Belgie (ostbelgien.eu)

Je kan hem ook als app op je smartphone downloaden (GO Ostbelgien). Het handige hieraan is dat je zelf bepaalt hoeveel afstand je wil afleggen.

Wij stippelen zoals hierboven beschreven een wandeling uit van 6,5 km.

Als je met je rug naar het vakantiehuis Sneeuweifel staat, ga je links richting knooppunt 11. Hier zal je meteen starten met een pittige klim. Dit betreft alleen maar de eerste kilometer, daarna gaat het meer geleidelijk aan. Maar het harde werk loont, dat bewijzen onderstaande foto’s.

Absolute aanrader omwille van de adembenemende panorama’s. Onderweg zijn er meer dan voldoende zitbanken voorzien op strategische plaatsen waar je kan genieten van de mooie omgeving. Neem dus een picknick of een lekker flesje mee voor onderweg. Wij kunnen de bank aan knooppunt 8 van harte aanbevelen.

Weiswampach

Praktisch

Gruuss-Strooss 42, 9991 Weiswampach, Luxemburg

Parking gemeentehuis: Am Leempull, 9991 Weiswampach, Luxemburg

8.7 km

Blauwe vlaggetjes op een witte achtergrond met aanduiding nummer 2 (routes Auto-Pédestre Luxembourg)


Weiswampach maakt officieel geen deel uit van de Oostkantons, maar is gelegen net over de grens in Luxemburg. Het is maar een 10-tal minuutjes rijden vanuit Stoubach.

Tijdens de wandeling moet je goed letten op het nummer, wij volgen 2. Er loopt hier ook nog een andere route met nummer 1, maar dan ben je vertrokken voor 15 km.

Voor verdere praktische info, zie onderstaande link. Je kan de wandelroute hier ook downloaden als gpx-bestand.

https://www.visitluxembourg.com/nl/plaatz/walking/rondwandelroute-weiswampach-ii

Eerder maakten we een andere wandeling uit het assortiment van Auto-Pédestre in Kaundorf, ook zeker de moeite waard. Voor meer info zie eerdere blog ‘Panoramawandeling in het natuurpark Haute-Sûre’

Het eerste gedeelte van de wandeling loopt nog via het centrum van Weiswampach. Gelukkig sla je snel een rustig landweggetje in en ben je vertrokken voor een heerlijke tocht midden in de natuur.

Oostkantons? Wij zijn absoluut fan!!!

Hopelijk kan deze blog met 3 verschillende wandelingen als bron van inspiratie dienen. Tips & tricks voor deze streek zijn van harte welkom. Hebben jullie andere mooie wandelingen in deze streek gemaakt? Of andere leuke activiteiten gedaan? Laat het ons zeker weten in een reactie op dit artikel of contacteer ons via het contactformulier.

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *