De mooiste winderwandelingen in België
België,  Op stap voor 1 dag

De mooiste winterwandelingen in België

In dit blogartikel geven we jou een overzicht van de mooiste winterwandelingen in België. Althans dat vinden wij toch!


Dans la Fagne de Sourbrodt

Het heeft gesneeuwd op de hoogste toppen van ons land! We stappen de auto in richting Sourbrodt voor een sneeuwwandeling door het veenlandschap van de Oostkantons. Meer winter dan dit wordt het niet, toch!?


Praktisch

Sourbrodt Gare, 4950 Waimes

Sourbrodt Gare, 4950 Waimes

8,1 km

groene rechthoek met logo van bloem

Klik op onderstaande link voor een overzichtskaart van de wandeling:

Plezierwandeling 18 – 8,1 km – Oostkantons → Belgie (ostbelgien.eu)

station Sourbrodt
station Sourbrodt

We starten aan het oude station van Sourbrodt. Ooit een belangrijke stopplaats langs de Belgische spoorlijn, nu slechts nog een vage herinnering aan een bloeiende periode. Het stationsgebouw ligt aan de bekende Vennbahn die loopt van Aachen naar Troisvierges.









Na het oversteken van de Vennbahn, komen we terecht in een open veenlandschap. We nemen het bruggetje over de Rur. De rivier heeft een roestige kleur wat zeer typerend is voor deze streek.

Tijdens een korte break, kunnen we in de verte een hert zien springen, zalig!

Russisch Kruis Sourbrodt
Russisch Kruis Sourbrodt

Deze wandeling is verbonden met de zwarte pagina’s van onze geschiedenis. Zo komen we voorbij het Kruis van de Russen. Op deze plaats probeerden Russische krijgsgevangen te overleven in een Duits werkkamp tijdens de 2e Wereldoorlog.








propeller van neergestort, geallieerd vliegtuig Sourbrodt


We zien ook nog een propeller van een vliegtuig met een gedenksteen. Deze propeller is afkomstig van een geallieerd vliegtuig dat hier werd neergeschoten.









We keren terug via de bewoonde wereld naar ons startpunt.

Op zoek naar nog andere leuke wandelingen in de Oostkantons? Check dan zeker ons artikel 3x wandelen in de Oostkantons.

Flirten met de grens in de vallei van het Merkske

panorama Bootjesven

Deze wandeling is verkozen tot wandeling van het jaar 2019. Hoog tijd om zelf eens een kijkje te gaan nemen! Zoals de naam al doet vermoeden, kan je een aantal keer gaan gluren bij onze noorderburen.

Praktisch

Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, 2323 Wortel

Bezoekerscentrum De Klapekster, Kolonie 41, 2323 Wortel

11 km

Via wandelknooppunten: 1-2-3-4-5-57-62-80-76(NL)-74(NL)-75(NL)-97-98-73(NL)-71(NL)-70(NL)-69(NL)-7-9-10-2-1

Klik op onderstaande link voor een overzichtskaart van de wandeling:

wandelficheHoogstratenLR.pdf

We starten aan bezoekerscentrum De Klapekster in Wortel-Kolonie. Het gebouw is ondergebracht in een oude landlopersboerderij wat alles te maken heeft met de geschiedenis van deze streek. Vanaf 1870 worden hier landlopers en bedelaars opgevangen om het land te bewerken en andere werkzaamheden uit te voeren. Wil je het hele verhaal kennen? Breng dan zeker een bezoekje aan het Merksplas-kolonie bezoekerscentrum een 5-tal km verderop.

Sinds 2021 is Wortel-Kolonie met zijn statige dreven erkend als UNESCO-Werelderfgoed.

De wandeling zal je brengen langs een zeer gevarieerd landschap van bossen, vennen en heide. Dit stiltegebied herbergt unieke fauna en flora. Je zal hier regelmatig vogelspotters zien die hopen een glimp op te vangen van een wielewaal of nachtegaal.

De beekvallei van ’t Merkske was helaas afgesloten op het moment dat wij de wandeling maakten, omdat de wandelwegen tot echte modderpoelen waren herschapen. Er was geen doorkomen aan! Vanaf knooppunt 74 volgden wij daarom de pijlen richting knooppunt 73 om zo terug op de route te komen. In de zomerperiode hebben wij dit stuk al wel gedaan en dit is zeker de moeite waard. Verschillende bruggetjes en knuppelpaden brengen je dan langs ’t Merkske.

Zoals je al zal vermoeden ligt deze wandeling en in het bijzonder de beekvallei er regelmatig drassig bij. Daarom raad ik je aan om waterdichte wandelschoenen of laarzen te voorzien als je hier naartoe gaat.


Aan knooppunt 10 kom je voorbij de landlopersbegraafplaats van Wortel-Kolonie die nog eens benadrukt hoe anoniem het bestaan was van een landloper. Er staan hier tal van witte kruisjes, geen vermelding van naam, wel van een nummer. Het is een identificatienummer die landlopers kregen wanneer ze binnen kwamen in de kolonie en hiermee werden ze dus ook begraven.

Op het einde van de wandeling kan je terecht bij het bezoekerscentrum voor een welverdiend drankje!


Winterfloridylle Plantentuin Meise

Wat is er leuker dan een lichtjeswandeling in de donkerste dagen van het jaar? Er zijn tal van mogelijkheden, maar wij kozen voor de Winterfloridylle in de Plantentuin van Meise.

Praktisch

Nieuwelaan 38, 1860 Meise

Nieuwelaan, 1860 Meise

3,5 km

Volg de borden met ‘parcours’ of gewoon de mensen voor je 😊

Nog tot 8 januari 2022 kan je hier terecht voor dit lichtfestival. Vanaf 18h00 laten talloze lichtinstallaties het bos in een sprookjesachtig licht baden. Het is niet alleen een lust voor het oog, maar ook voor de oren. Piet Goddaer componeerde bijbehorende muziek die deze totaalbeleving af maakt.

Onderweg en aan het begin/einde van de wandeling zijn er eet-en drankgelegenheden voorzien. Er is ook gedacht aan sanitaire voorzieningen.

Tickets kan je vooraf reserveren via WinterFloridylle 10 december – 8 januari | Plantentuin Meise en kosten €12 per volwassene. Vervolgens kies je een tijdslot tussen 18h00 en 21h30. De plantentuin zelf blijft geopend tot 23h00. Kleine tip: Vanaf 20h30-21h00 wordt het opmerkelijk rustiger!

Dit blogartikel zal nog aangevuld worden met andere mooie wandelingen in België. Maar het zou jammer zijn om onze leuke vondsten geheim te houden. Dus we delen ze liever nu al, zodat je al volop kan gaan genieten! Hou onze website in de gaten voor alle updates. Ken je zelf nog leuke wandelspots die volgens jou thuis horen op deze lijst? Laat het ons dan zeker weten in een reactie onderaan dit artikel.

4 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *