Duitsland,  Reizen Europa

Verrassend Rügen

Op de terugreis van onze roadtrip door Scandinavië ontdekken we in Oost-Duitsland Rügen. Het grootste eiland van Duitsland gelegen in de deelstaat Mecklenburg-Vorpommern.
Een straffe bestemming met leuke, knusse stadjes, prachtige zandstranden en natuur waar je eindeloos kan wandelen, fietsen of heerlijk tot rust kan komen. Kortom, alle ingrediënten voor een fantastische vakantie zijn hier aanwezig. Voor ons alvast een voltreffer, waarbij we onze hoogtepunten graag met jullie delen in ons blogartikel verrassend Rügen!


Baumwipfelpfad im Naturerbe Zentrum Rügen

Bij onze aankomst bezoeken we het boomtoppenpad of Baumwipfelpfad, zoals de Duitsers het zo mooi zeggen. Een houten toren in de vorm van een adelaarsnest waarbij een wandelpad in spiraalvorm je naar boven slingert. Een kleine wandeling waarbij je op ooghoogte tussen de machtige beuken loopt.

Het hoogste punt bevindt zich op veertig meter en de totale lengte is 1250 meter. Eens boven heb je een prachtig uitzicht over het eiland en met de nodige portie geluk spot je misschien wel een adelaar!!

Door de maximale helling van 6% en de afwezigheid van trappen, is toegang voor zowel kinderwagens en rolstoelen mogelijk.

Een leuke extra voor kinderen is de glijbaan die je terug naar het startpunt brengt. (€2 pp)

uitzicht Baumwipfelpfad Rügen


Praktisch

Toegangsprijzen

Volwassenen: €12.50

Verminderd (met ID): personen met een handicap, leerlingen vanaf 15 jaar, studenten, gepensioneerden, 65+: €10.50

Kinderen jonger dan 6 jaar: €9.50

Familieticket (2 volwassenen + eigen kinderen van 6 tot 14 jaar) : €29,00

Parking: €3 voor de eerste 3 uur, daarna €1 extra per uur


Openingsuren

Dagelijks geopend*

Januari-maart en november-december: 9h30-16h00, laatste toegang 14h30

April+oktober: 9h30-18h00, laatste toegang 16h30

Mei-september: 9h30-19h00, laatste toegang 17h30

* Van 05.12. tot 16.12.2022 en op 24.12.2022 gesloten

De Kolos van Prora

Het grootste hotel ter wereld staat aan de Duitse Oostkust…

Het is de “kolos van Prora” ofwel het KDF complex. Een gigantisch, leegstaand betonnen gebouw van meer dan 4.5km lang dat midden jaren dertig in opdracht van Hitler gebouwd werd.

Het gebouw werd opgetrokken als hotel/vakantieverblijf door het KDF “Kraft Durch Freude”. (Kracht door vreugde/plezier) Een nationaalsocialistische organisatie en onderdeel van het Deutsche Arbeitsfront (DAF) waar alle Duitse arbeiders lid van waren, maar liefst zo’n 30 miljoen leden.

Het vakantieverblijf had als doel om de arbeiders en de Duitse soldaten een relatief goedkope vakantie aan te bieden, zodat ze uitgerust en vol energie terug aan het werk konden.

Het KDF complex moest een pronkstuk zijn. Een vakantieparadijs in Prora, gelegen aan de Baltische zee met 10.000 kamers, allen met zicht op zee. Het complex bestond uit acht identieke gebouwen voorzien van onder andere twee golfslagbaden, een theater, bioscoop en een kade waar cruiseschepen konden aanmeren.

De Tweede Wereldoorlog gooide roet in het eten en de bouw werd gestaakt. Het project is echter nooit voltooid en het hotel is nooit in gebruik genomen. Het pand deed tijdens de oorlog wel dienst als militair ziekenhuis, SS -trainingsschool en opvangplaats voor Duitsers wiens huizen verwoest waren.

Na de oorlog is het complex in verschillende handen terecht gekomen. Onder meer het Rode Leger, Bundeswehr en in de laatste fase Monumentenzorg. Zo deden de Russen ook een poging om de massieve gebouwen op te blazen, dit bleek niet mogelijk te zijn. Resultaat is dat het complex er al tachtig jaar lang verlaten bij staat. Het is een spookstad langs de paradijselijke baai van Prora.

Investeerders verbouwen momenteel het complex naar luxe appartementen, een woonzorgcentrum, hotels, restaurants etc… Het is vreemd wanneer we langs de nieuwe “bewoonde” delen wandelen. Het lijkt alsof de plannen van Hitler hier worden voortgezet. Het contrast van de oude delen, nieuwe delen, ruïnes langs de kust en de grootheidswaanzin tout court laat een diepe indruk bij ons na.

Loop zeker het bezoekerscentrum binnen waar je meer info krijgt over het ontstaan van dit complex. Hou er wel rekening mee dat dit museum redelijk verouderd is en alle tekst en uitleg enkel in het Duits terug te vinden is. Voor een efficiënt bezoek, ga meteen door naar de cinemazaal waar de gehele rondleiding wordt samengevat, ook in het Engels.


Praktisch

Toegangsprijzen bezoekerscentrum

Volwassenen: €6
Kinderen jonger dan 13 jaar: gratis
Betalend parkeren


Openingsuren

Dagelijks geopend
Maart, april, september, oktober: 10h00-18h00
Mei-augustus: 9h30-19h00
November: 10h00-16h00

Laatste toegang 1 uur voor sluitingstijd

Nationaal Park Jasmund

Actieve natuurliefhebbers moeten hier zijn!! Een nationaal park met machtige krijtrotsen en beukenbossen. Dit mag je absoluut niet overslaan tijdens je bezoek aan Rügen. De krijtrotsen kunnen makkelijk wedijveren met de ‘White Cliffs of Dover’. Wandelen of fietsen, het kan hier allemaal op ieders niveau.

Wij kozen voor de optie wandelen. Meer bepaald de wandeling van Lohme – National Parc Centre Königsstuhl – Sassnitz ofwel de Hochuferweg.

Na ons vertrek in het dorp Lohme wandelen we eerst een drietal kilometer door de eeuwenoude beukenbossen in de richting van Koningstühl. Het bos is omwille van zijn diversiteit en oerboskarakter sinds 2011 toegevoegd aan het Unesco werelderfgoed. Slenter alvast door de bladeren en geniet van de sprookjesachtige sfeer die hier hangt!

Te voet komen we aan bij de Koningstühl, de hoogste krijtrots van Duitsland die maar liefst 118meter hoog is. Om de Königstuhl te aanschouwen, bezoeken we het “National Parc Centre Königsstuhl”. Een trekpleister waar tal van bussen stoppen om toeristen het beste zicht op de indrukwekkende klif te voorzien. Niets is minder waar… De Königsstuhl is van hieruit goed te zien, maar het mooiste zicht heb je op de wandeling die naar Sassnitz loopt, waar tal van uitzichtpunten zijn. Toegang tot het “National Parc Centre Königsstuhl” is €9.5pp. Stevige prijs voor wat het is, voor ons een tegenvaller… Zeker als je weet dat wandelen langs de kliffen (zoals wij deden) gratis is. Naar onze mening een “tourist trap”…

In Sassnitz kom je aan in de oude haven, waar ook tal van toeristenboten tours langs de kliffen aanbieden. Ook een leuke optie, lijkt ons. Geniet hier van de terrasjes of kleine restaurantjes en de gezellige sfeer.

De wandeling van Lohme tot Sassnitz is ongeveer 12km lang en duidelijk bewegwijzerd. Je volgt het teken van een witte vlag met een horizontale blauwe streep in het midden. Zeer uitdagende trip, maar de moeite!  Voorzie voldoende tijd voor deze wandeling. Je doet er langer over dan je denkt, doordat het regelmatig op en neer gaat. En onderweg wil je natuurlijk ook de tijd nemen om prachtige foto’s te maken. Wij trokken hiervoor een volledige dag uit en namen in Sassnitz de bus terug naar Lohme. Of je kan de wandeling ook omgekeerd doen en de bus terugnemen vanuit Lohme.


Praktisch

wandelkaart jasmund nationaal park


Startpunt wandeling vanuit Lohme: Krüger Naturcamping; Jasmunder Str. 5, 18551 Lohme, Duitsland
Startpunt wandeling vanuit Sassnitz: Parkeerplaats Wedding in Sassnitz; Weddingstraße, 18546 Sassnitz, Duitsland
De dienstregeling van de bussen die je terugbrengen naar Lohme of Sassnitz op het einde van de wandeling kan je hier terug vinden.

Sellin

Sellin is een romantische badplaats met ouderwetse grandeur. Witte villa’s, de iconische pier met paleiselijk paviljoen en een piekfijn onderhouden strand met strandkorven. Hier vind je het allemaal! Wandel even langs de Wilhelmstrasse, dé boulevard van deze badplaats en ga terug in de tijd. Aanschouw de witte villa’s in Spa architectuur, zoals de Duitsers het noemen. Langs beide zijden van de straat staan de prachtige panden uit de betere tijden van weleer. Wij wanen ons even in de 19de eeuw, hoe fijn is dit!?  

Sellin is een leuke uitvalsbasis om Rügen te ontdekken en een ideale locatie voor jong en oud!! Nog een leuke tip om te doen met kinderen: Neem de Tauchgondel op het einde van de pier om de onderwaterwereld van de Oostzee te verkennen.


Rügen in een notendop

Ons bezoek aan Rügen was een blitzbezoek, doordat het op de terugweg van onze Scandinavië roadtrip lag. Een extra stop die we warm kunnen aanbevelen!

Wij die dachten dat we met drie dagen Rügen “het wel gezien zouden hebben”… Niet dus. Er is nog veel meer zoals de badplaatsen Binz, Bergen, Putbus, Garz, de stoomtrein naar het Südstrand en natuurlijk de stad Stralsund, de toegangspoort tot Rügen.

Ook de bouwstijlen kennen op Rügen hun uitersten. Van de Spa architectuur met de witte villa’s tot de kazerne blokken uit de communistische periode. Wanneer je hier doorheen loopt, voel je nog de sfeer van toen.

Dan hebben we het nog niet gehad over de ongerepte natuur, fauna en flora. Zo hadden wij (begin september) geluk om de trek van de kraanvogels te zien. Deze prachtige vogels die in groep warmere oorden opzoeken. Het maakte alvast onze dag compleet!

Wij besluiten alvast: Rügen is dé parel van de Oostzee!

Heb jij ook zin gekregen om Rügen te verkennen? Klik dan hier om meer te weten te komen over de leukste verblijfplaatsen, excursies en beste tips ter plaatse!

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *