Vanlife
Roadtrips

Van Conversion: van bestelwagen tot hip kampeerbusje

In dit blogartikel nemen we je mee op het traject van onze van conversion. Of hoe we van een bestelwagen tot een hip kampeerbusje komen.

Eerlijk is eerlijk, we zijn geen kampeerders van het eerste uur. Twee jaar geleden zouden we je voor gek hebben verklaard als je ons had verteld dat we de luxe van hotels zouden verruilen voor back to basics outdoor avonturen. Maar ondertussen zijn we helemaal verkocht!

Before

Sinds 2019 hebben wij het geluk gehad om twee verre reizen te kunnen maken. Azië… helemaal ons ding!!! Door de komst van de C-pandemie hebben wij onze reisgewoontes enigszins aangepast.

Onder gegeven omstandigheden hebben wij geen zin om op vliegtuigen te kruipen, onrealistische test- en quarantainemaatregelen te ondergaan. Nee, we gooien het over een totaal andere boeg. Dit met de aankoop van een daktent.

Daktent

daktent bij camping Maltournée in Châteauneuf-sur-Loire

Een daktent?? Lijkt ons ideaal, geen reservaties, het goede weer opzoeken, geschikt voor zowel een weekendje als een langere roadtrip. Zo gezegd, zo gedaan. Na wat opzoekwerk op internet lijkt het alsof we een geschikte tent hebben gevonden. We maken een afspraak bij Mark Van Dijck in Wuustwezel waar we vrijblijvend een zeer goede uitleg hebben gekregen. Wij zijn immers ook leken in kamperen…

Ons bezoek leidt tot de aankoop van een daktent. De Jimba Jimba van Sheepie. Ons eerste gedacht, altijd het beste. Het moment van aankoop is oktober 2020 en het goede weer van het voorjaar 2021 laat lang op zich wachten. Maart werd niets, begin juni kon het eindelijk!! Dus tent afhalen en auto klaarmaken voor onze eerste (weekend) -trip!!

Eerste keer kamperen

Ons uitje betreft één overnachting vlakbij. We trekken naar Biervliet in Nederland, net over de Belgische grens. Heerlijke dag wandelen in het Zwin, ‘s avonds restaurantje meepikken om daarna in onze gloednieuwe tent te slapen. Kikkers, fazanten en verder een heerlijke stilte. Onze try-out blijkt een succes! Zeker wanneer bij het ontwaken de zon schijnt.

Daarna volgen nog wat weekendjes Ardennen en roadtrips door Italië en Frankrijk.

Gaandeweg blijkt dit echt iets voor ons te zijn. Wij zoeken steeds de rustige plaatsen op en willen absoluut niet op overvolle campings met kinderanimatie staan. Leuke plekjes vinden wij veelal op Campspace, Park4night, leuke blogs, enz.

Kampeerbusje

Het concept van onze daktent vinden we helemaal top. Doch lopen we ook aan tegen de beperktheden. Hierbij denken we aan de frissere avonden buiten en geen beschutting bij slecht weer. Het is op die momenten dat je al eens kijkt hoe anderen dit aanpakken. Een busje?!?

Ja dat zou wat kunnen zijn!! Een idee dat absoluut nog moet groeien.

Na enig zoekwerk vinden we iets wat we leuk vinden: een VW busje, meer bepaald een VW Ventje. Een mooi houten interieur, praktisch en voorzien van alle comfort dat wij nodig hebben.

Begin september maken wij een afspraak bij Ventje en trekken naar hun bedrijf in Utrecht. Na een demonstratie zijn wij helemaal weg van dit concept! Maar… een Nederlandse camperbouwer die aan een Belgisch voertuig gaat werken is geen evidentie. Dus ik moet mijn huiswerk maken. Wijzigingen aan voertuigen, erkenningen, homologatie… Het blijkt allemaal niet zo eenvoudig te zijn. We zijn absoluut overtuigd van het leuke concept, dus zetten we door. Na een maand ben ik voldoende geïnformeerd en gaan wij deze stap wagen!

Van Conversion

Begin oktober 2021 shoppen we een gloednieuwe VW Transporter T6.1 online bij de VW stock. Wat leuk zo’n nieuwe kar. Onmiddellijk na afhaling brengen we het busje weg voor het inbouwen van ramen en een verwarming voor Leen haar koude voetjes. Ook een nieuwe homologatie in orde brengen hoort bij de verbouwing. Een werkbus wordt immers een ‘sjieke’ campervan!

Twee maanden later brengen we ons busje naar Utrecht voor de inbouw van het interieur. We maken er meteen een leuk weekend van. Vanaf dan is het wachten geblazen. Tot half januari 2022. Dan ontvangen we een mail dat we het busje mogen afhalen. De van conversion is rond, we zijn superbenieuwd!!

We halen het busje op… Wat een kar is dit geworden, NIET normaal!!! Mooie houten meubeltjes, gezellig interieur, ventilatie, elektriciteit, isolatie…Er is werkelijk aan alles gedacht. Tot aan de glazen, bestek, potten en pannen toe. Wij zijn zeer tevreden van het VW Ventje en kunnen concluderen dat de van conversion meer dan geslaagd is! De lente mag beginnen, het nieuwe avontuur, wij zijn er klaar voor!

Wil je weten hoe het is om voor langere tijd op pad te zijn met een camper? Lees dan het boek van Liesbeth Uithol ‘Reizen, Werken & Opvoeden, Te Gek of Gekkenwerk?!*

*Dit artikel bevat affiliate links. Als je iets aankoopt via deze link, zullen wij een kleine commissie ontvangen. Je betaalt hier geen cent extra voor en op deze manier kunnen wij jullie blijven voorzien van leuke artikels en reisinspiratie.


2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *