België,  Weekendje weg

4 dagen Ardennen met de daktent

Aangezien corona nog een groot deel van onze reisplannen beïnvloedt, besloten we eind vorig jaar om een daktent aan te schaffen. Dit geeft ons voldoende flexibiliteit om last-minute er toch nog even tussenuit te knijpen. En bovendien verloopt het grootste gedeelte corona-proof. Een daktent is immers gemaakt om helemaal outdoor te gaan. Toch best een groot avontuur voor ons, want normaal gezien spenderen we graag onze vakanties of uitjes in hotels en gezellige B&B’s.
Maar de huidige tijden leren ons dat vakantie vieren ook op een andere manier kan. Dus vertrokken we richting Ardennen, helemaal klaar voor ons eerste echte daktentavontuur!


Herbeumont-Mortehan

De eerste stop brengt ons richting Herbeumont, een stil dorpje verscholen in het diepe zuiden van ons land. Je vindt hier recht tov het dorpsplein hotel La Châtelaine terug, waar de voormalige serie ‘Chez Bompa Lawijt’ is opgenomen. Maar veel meer dan een vage TV-herinnering schiet er niet meer van over, want het pand ligt er verlaten bij.

Op de planning staat een kleine wandeling van +/- 7km, La Pierre Perrin. Deze wandeling is bewegwijzerd met een blauwe ruit en vertrekt normaliter op het dorpsplein tegenover het VVV-kantoor. Momenteel zijn er werken bezig aan de brug in het dorp en is het beter om de wandeling te starten op de parking van het kasteel van Herbeumont( Rue du Château, 6887 Herbeumont). Volg hier de blauwe ruit en dan duik je meteen het bos in voor een pittige wandeling naast de Semois. Begin niet aan deze wandeling zonder degelijke wandelschoenen, want sommige stukken zijn behoorlijk steil.

Wat ons meteen opvalt zijn de witte bloemen op de rivier. Blijkbaar een tijdelijk verschijnsel in deze tijd van het jaar, wat de wandeling extra mooi maakt.


Na enige tijd kom je aan bij ‘La plage de Nawés’ waar er gelegenheid is om te zwemmen in de rivier. Vanaf hier loop je over Rue de la Garenne terug richting Herbeumont.

Er vertrekken nog heel wat andere wandelingen vanuit Herbeumont, dus keuze te over.

Nadien zetten we koers naar onze overnachtingsplaats, camping les Ochay in Mortehan, een 4-tal km verderop. Hier krijgen we een plaats toegewezen met zicht op de Semois. Onze daktent en andere kampeerspullen stellen we op en ‘s avonds gaan we nog iets eten in hotel Des Roches. Om het in een aantal woorden te omschrijven: beperkte keuze, kleine porties, simpele doch smaakvolle gerechten, maar wel veel te duur voor wat het is. Volgens mij zijn er prijs/kwaliteit betere opties te vinden in Herbeumont.

De volgende ochtend staat er een mountainbiketocht op het programma. We krijgen meteen een stevige klim voor de kiezen over een stenig bospad. Als je niet zo’n gevorderde mountainbiker bent, kan je hem natuurlijk ook te voet doen! Daarna wordt de route wel makkelijker met zachtere hellingen en andere ondergronden (asfalt, grindpaden).

Het eerste deel voert door een bos, waar het heerlijk rustig is. Daarna fiets je door open gebied met veelal weilanden en prachtige vergezichten.


Na het stadscentrum van Bertrix, kom je terecht in een natuurreservaat. Het is niet toegestaan om af te wijken van de aangelegde paden. Gelukkig is er wel een singletrail voorzien die je door dit bosgebied loodst.

Op de terugweg richting Herbeumont, zal je ook nog het viaduct opmerken bij het uitzichtpunt.

Deze route van 36,8 km is niet bewegwijzerd. We hebben hem gedownloaded op onze GPS via Komoot:

https://www.komoot.nl/smarttour/1566889?ref=wsd

Eenmaal terug op de camping, trekken we een andere tenue aan, want we hebben een kajak gehuurd (mogelijk bij camping Les Ochay, ook als je er niet verblijft) kajakken (campinglesochay.be).

Dit kan al vanaf €35 per 2 personen. Je hebt de keuze uit 10 of 14 km. Wij opteren voor de afvaart van 10 km, gezien onze eerdere geleverde inspanningen van die dag.

Na een korte beschrijving van de te volgen route door de uitbater, gaan we van start. Na enkele stroomversnellingen, komen we terecht in een mooi stukje natuur. Het lijkt wel niemandsland. Volledig omsloten door bossen en de oorverdovende stilte- met uitzondering van een aantal andere kajakkers – genieten we volop. Na ruim 2 uur op het water, komen we aan bij camping Maka waar we opgepikt worden om terug te gaan naar ons startpunt.‘s Avonds springen we nog even de fiets op om het oude, geklasseerde kerkhof van Mortehan te bezoeken. Sla bij de kerk het kleine straatje in dat richting de rivier loopt. Achter de kerk, vind je het kerkhof terug met grafstenen uit de 16e en 17e eeuw. Een kerkhof is normaal gezien niet de meest aangename plaats om te vertoeven. Maar deze vormt een uitzondering en heeft iets magisch met zijn prachtige ligging aan de Semois. Als je wil, kan je nog even je weg vervolgen langs de rivier en kom je uit bij de watermolen van Mortehan.

Oostkantons

De volgende ochtend, besluiten we om door te reizen naar de Oostkantons. In Xhoffraix kan je een wandeling maken van 17 km die je langs de hoogtepunten van de streek voert. Voor meer info zie: https://www.ostbelgien.eu/nl/fiche/hiking/plezierwandeling-16-xhoffraix


Omdat het toch een vrij pittige wandeling betreft met veel dalen en stijgen, besluiten we om maar een deel af te leggen. We houden kasteel Rheinhardstein en de Nez de Napoléon voor een kortere wandeling de dag erna.

https://www.ostbelgien.eu/nl/fiche/hiking/plezierwandeling-08-robertville


Beide wandelingen bieden prachtige panorama’s in de Warchevallei.

Om onze mini-vakantie in schoonheid af te sluiten, nemen we nog een frisse duik in het nabijgelegen stuwmeer van Robertville.

In dit recreatiedomein kan je zwemmen, een waterfiets of boot huren. Kortom, mogelijkheden genoeg voor een namiddagje waterplezier.Het domein hanteert volgende openingstijden:

– Tijdens de weekends, op woensdagen en feestdagen: Vanaf 01/05 tot 15/06 en vanaf 16/09 tot 30/09, telkens tussen 10h30 en 18h00.

– Alle dagen vanaf 16/06 tot 15/09, telkens tussen 9h30 en 19h00.

Een toegang kost je €6 per persoon, voor de parking komt er nog €2 bij.

Adres: Route des Bains 63, 4950 Robertville

Moe, maar voldaan, keren we terug huiswaarts. Beide waren we aangenaam verrast door de prachtige plaatsen die we ontdekt hebben tijdens deze korte trip in eigen land. We gaan zeker nog een keertje terug om de streek rond de Oostkantons verder te verkennen. Er valt hier zo veel te doen en te beleven, we hebben echt tijd te kort gehad.

We kunnen alleen maar besluiten dat onze eerste outdoorervaring meer dan geslaagd is. Het volgende zonnige weekend, gaan we weer op pad met onze daktent!

Praktisch

Herbeumont-Mortehan

→ Activiteiten

We hebben de indruk dat er in deze streek niet veel bewegwijzerd is, zeker niet wat betreft mountainbikeroutes. Zorg er dus voor dat je vooraf een aantal routes hebt ingeladen op je GPS. Er is voldoende wandelaanbod en op het dorpsplein in Herbeumont vertrekken verschillende wandelroutes. Ze zouden allemaal bewegwijzerd moeten zijn, wat wij betwijfelen. Voor alle zekerheid kan je een kaart kopen in het plaatselijk VVV-kantoor.

→ Overnachten

Camping Les Ochay, Rue de Linglé 39, 6880 Mortehan

https://www.campinglesochay.be/

→ Restaurants

een aantal (beperkte) mogelijkheden in Herbeumont

Oostkantons

→ Activiteiten

Hier is er een breed gamma aan mogelijkheden op toeristisch gebied. Alles is duidelijk gemarkeerd en wordt actief aangeboden. (via websites, VVV-kantoren, campings, etc.)

Wij vonden de wandelkaart ‘Aan de rand van de Venen’ zeer handig in gebruik. Het biedt niet alleen een overzicht, maar ook de mogelijkheid om verschillende wandelroutes te combineren of een langere wandeling juist in te korten. Deze kaart kan je aanschaffen via onderstaande link:

Wandelkaart – Aan de rand van de Venen – 1/25.000 – Oostkantons (ostbelgien.eu)

→ Overnachten

Camping Anderegg, Bruyères 4, 4950 Waimes

https://www.campinganderegg.be/nl/

→ Restaurants

voldoende mogelijkheden in Malmedy

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *