overnachting bij lokale wijnboer Rhône
Reizen Europa,  Roadtrips

In 5 dagen naar Zuid-Frankrijk

Onze eindbestemming is ‘La Douce France’. Lavendelvelden, stokbroden, een zalig zonnetje en heerlijke wijn, maar het is meer dan dat. Dit gaan we ontdekken in een 5-daagse roadtrip richting Provence.

Een overzichtskaart van onze route, vind je hier:


Dag 1: Zuid-België (provincie Luxembourg)-283 km

Abbaye d’Orval

We doen het rustig aan en blijven de eerste dag in eigen land. Onze eerste stop is de Abbaye d’Orval of de abdij waar het Orvalbier wordt gebrouwen. Hier moeten wij zijn en ja het is echt de moeite!!

De rondgang door de cisterciënzerabdij vertelt op een interactieve manier over de historie en het ontstaan van deze plek.

Verschillende aspecten van het abdijleven komen aan bod, waar uiteraard ook het brouwen van de Orval toe behoort.

Buiten loop je door de ruïnes van de abdij, waar je je even terug in de tijd kan wanen.

Volgens de legende zou gravin Mathilde van Toscane haar trouwring hier per ongeluk in een bron hebben laten vallen, de Mathildebron, die nog steeds te bezichtigen is. Deze ring vormde een aandenken aan haar overleden echtgenoot, dus bad ze wanhopig tot de Maagd Maria. Enige tijd later dook een forel op met de ring in zijn bek. Zij zou de plaats toen uitgeroepen hebben tot de ‘Gouden Vallei’ of ‘Val d’Or’ en richtte uit dankbaarheid het klooster op.

Vandaar dat je op de etiketten van het abdijbier een afbeelding kan terug vinden van een vis met de ring.

De rondleiding brengt je door de ruïnes en de oude kloostergebouwen. Doch konden wij een glimp opvangen van het gastenkwartier. Een leverancier die de poort even laat open staan… Soms moet je geluk hebben!

Het gastenkwartier is een afgesloten plek waar mensen tot bezinning kunnen komen, door tijdelijk deel te nemen aan het abdijleven.

Er zouden nog maar 7 monniken verblijven in Orval, waar dit er tijdens de jaren 80’ nog 35 waren.

Praktisch

Parkeren

Er is een ruime parking voorzien voor de ingang van de abdij waar je gratis kan parkeren.

Entree

De inkom bedraagt €7 per volwassene

Openingstijden

Winter : (november – februari) : 10.30 – 17.30 uur, ticket tot 16u45
Tussenseizoen : 9.30 – 18.00 uur, ticket tot 17u00
Zomer (juni – september) : 9.30 – 18.30 uur, ticket tot 17u30

Torgny

Torgny, het meest zuidelijk gelegen dorp van België waar je de Provençaalse sfeer al kan opsnuiven. Dit konden we uiteraard niet overslaan.

Een kleine wandeling rond het dorp brengt ons langs Chapelle de l’Ermitage. Deze kapel is gebouwd na de pestepidemie en zou de inwoners moeten beschermen tegen nieuwe epidemieën en andere rampen.

In het natuurreservaat van Raymond Mayné kan je oude kalksteengroeven terug vinden. De bewoners van Torgny kregen destijds de toestemming om hier gratis stenen te komen halen voor het bouwen van hun huizen. Vandaar dat de meeste huizen op elkaar lijken en een typische Provençaalse uitstraling hebben. Bij het verlaten van het natuurreservaat, lopen we langs de wijngaard van Poirier du Loup. Dankzij het warme, droge microklimaat kan hier aan wijnbouw gedaan worden. Uiteindelijk komen we terug aan in het dorpscentrum bij het oude washuis.

Na een heerlijke steak gegeten te hebben bij “La Romanette” zoeken we onze slaapplaats op…

Wildkamperen met onze daktent dient zich aan! Tijdens de wandeling hadden we al een topplek gespot. Prachtig uitzicht te midden van een pas gemaaid veld, heerlijk!! Tent opstellen en onder de wol, wat een avontuur. Al kan ik- in tegenstelling tot mijn reisgezel- er niet echt van genieten. Daar lig je dan: een trein, een tractor in de verte, geritsel en schrik van een kwade boer… Om 05.30uur onze boel pakken, want ik heb er genoeg van!! Dit concept zal moeten groeien vrees ik!


Praktisch

Parkeren

gratis parkeren aan de Rue Derrière l’Eglise

Restaurant

Het meest bekende adres in Torgny is hotel-restaurant La Grappe d’Or. Helaas was dit gesloten tijdens ons bezoek, maar er is een zeer goed alternatief te vinden, nl. La Romanette. Een gewone brasserie waar we hartelijk werden ontvangen en bediend. Hier hebben we de lekkerste steak van heel onze reis gegeten!

La Romanette | Torgny

Overnachten

WILD of misschien beter niet!?

Dag 2: Lorraine/Lotharingen-136 km

Vanuit Torgny steken we de grens over met Frankrijk. We rijden door prachtige landschappen die er verlaten bij liggen.

Romagne-sous-Montfaucon

De grootste militaire Amerikaanse begraafplaats uit de Eerste Wereldoorlog kan je hier terug vinden. Bij het binnenrijden, maakt deze plaats al een enorme indruk. Zo groot, zo weids en jammer genoeg ook zo veel gesneuvelden. Op 52 hectares, rusten hier bijna 15.000 Amerikaanse soldaten die allemaal omgekomen zijn tijdens de gevechten in Noord-West Frankrijk. Het onderhoud en beheer van de begraafplaats valt onder verantwoordelijkheid van de American Battle Monuments Commission. Dit is een agentschap dat onderdeel uitmaakt van de federale overheid van de VS.

Praktisch

Parkeren

Je kan gratis parkeren tijdens de openingsuren.

Entree

De begraafplaats en het domein zijn gratis te bezoeken.

Openingstijden

Alle dagen van 09h00-17h00.

Verdun

Tegenwoordig de wereldhoofdstad van de vrede, maar dit was heel anders ten tijde van de Eerste Wereldoorlog. Hier is hevig en lang gestreden geweest voor de vrijheid. Je kan niet anders dan hier even stil te staan bij zo veel menselijk leed en bloedvergieten.

Wij brengen een bezoek aan de ondergrondse citadel. Je kruipt in de huid van een soldaat en hij neemt je mee in zijn verhaal. Een automatisch aangestuurd treintje zal je doorheen het gangenstelsel brengen. Je krijgt ook een virtual reality bril mee en zo ontdek je hoe het leven hier geweest moet zijn voor deze jonge, heldhaftige mannen.

De citadel vormde een soort veilige, ondergrondse rustplaats voor de uitgeputte en gekwetste soldaten. Hier waren kamers, een hospitaal, een bakkerij en zelfs een kantine voorzien.

Om van dit alles te bekomen, kan je een terrasje meepikken op de Quai de Londres met zicht op de Maas.

Praktisch

Parkeren

Gratis parkeerplaats is voorzien aan de citadel.

Entree

€15 per volwassene

Openingstijden

april-mei-juni: 9h00-18h00

juli-augustus: 9h00-19h00

september-oktober: 9h00-18h00

november: 9h30-17h30

december (gesloten op 24,25 en 31): 9h30-17h00

opgelet: laatste bezoek mogelijk 1h30 voor sluitingstijd

Bezoek

Voorzie iets van warme kleren, want in de ondergrondse gangen is het koud!

Voie Sacrée

Na ons bezoek aan Verdun, rijden we richting Bar-Le-Duc en volgen de Voie Sacrée. Een strategische route die tijdens WO I gebruikt werd voor het vervoer van soldaten en materiaal. Deze gewijde weg moest ook zorgen voor de bevoorrading tijdens de gevechten.

De Voie Sacrée wordt aangegeven door gehelmde palen. De helmen staan symbool voor de ‘Poilus’, de bijnaam die werd gegeven aan de soldaten in de loopgraven tijdens de Eerste Wereldoorlog. Letterlijk vertaald, betekent dit ‘de harige’. Destijds was dit eerder spreektaal voor iemand die mannelijk en moedig was.


Deze route is vooral zeer symbolisch en hoort bij een bezoek aan deze streek. Maar vergeet ook niet om te genieten van de prachtige uitzichten onderweg.Praktisch

Overnachten

Heerlijk slapen doe je bij Camping Municipal du Château. Beter dan voorgaande nacht… Heel fijne camping met proper sanitair. Het voordeel van een camping municipal is dat deze steeds dichtbij het centrum zijn gelegen. Heel handig als je ‘s avonds graag een hapje gaat eten. De plaatsen achteraan kijken uit op het kasteel van Marbeaumont.

Adres: Rue Jean Bernard, 55000 Bar-le-Duc, Frankrijk
Kosten: €11,60 inclusief elektriciteit (buiten seizoen, daktent)


Dag 3: Bourgogne-260 km

Vandaag rijden we de streek Bourgogne binnen via het departement Côte-d’Or. Geen chocolade, nee dit heeft er niets mee te maken. Côte refereert naar de vele hellingen hier. ‘Or’ betekent ‘goud’, dus spreken ze hier van de gouden heuvels. De kleur die de wijngaarden aannemen in de herfst. Uiteraard is het streekproduct hier de Bourgognewijn.

Semur-en-Auxois

Onderweg komen we voorbij een middeleeuws stadje. Niet gepland, maar wel de stop waard!

Parkeer de auto buiten het historische stadscentrum, tenzij je kan millimeter-parkeren. Want het is niet makkelijk manoeuvreren in de smalle, steile straatjes. Semur-en-Auxois is gebouwd op een roze granietvlakte en ligt aan de rivier Amarçon. Bezoek het historische gedeelte met zijn typische vakwerkhuizen met rode daken. Loop ook verder richting ‘Pont Pinard’ vanaf waar je een mooi uitzicht hebt op de stad met zijn torens.

Lac des Settons

Na onze culture tussenstop, is het tijd voor de natuur op te zoeken in het Nationaal Park Morvan. Het is een heuvel-, bijna bergachtig gebied met adembenemende panorama’s. De natuur is hier ongerept en puur. We brengen de nacht door aan Lac des Settons, één van de vele meren die deze streek rijk is.

Lac des Settons is een stuwmeer gelegen op 590 m hoogte. In de zomer kan je hier zwemmen, kayakken en tal van andere watersporten beoefenen. Of je kan rond het meer wandelen (+/-15 km).

Hier komen we zeker nog terug!!

Praktisch

Overnachten

Wij verbleven op Camping L’Hermitage de Chevigny, omwille van de mooie staanplaatsen met uitzicht op het meer. De voorzieningen zijn ondertussen al retro te noemen, maar worden redelijk onderhouden. Het leuke aan deze camping is natuurlijk de rechtstreekse ligging aan het meer. In de zomer kan je hier meteen het water induiken. Vanaf het domein is er de mogelijkheid om een voetgangersbrug te nemen naar de overkant van het meer. Zeker doen als je wil genieten van een mooie zonsondergang!

Adres: Chevigny, 58230 Moux-en-Morvan, Frankrijk

Kosten: +/- €22 inclusief elektriciteit (buiten seizoen, daktent)

Dag 4: Bourgogne/Rhône-200 km

Vandaag rijden we de Columbus achterna en volgen een deel van de route die Wim Lybaert samen aflegde met Jan Kooijman in het gelijknamige tv-programma.

We rijden langs plattelandswegen richting Autun, onze eerste stop.

Autun

Het hoogtepunt hier is een bezoek aan het oude stadscentrum met de Saint-Lazarekathedraal. Daarrond bevinden zich middeleeuwse steegjes met tal van gezellige horecagelegenheden.

In het nieuwe gedeelte ligt het plein ‘Place du Champ de Mars’. Vanuit het prieeltje kan je een glimp opvangen van de heuvels van de Morvan, het prachtige natuurgebied dat we eerder vanuit de auto hebben kunnen bewonderen.

We vervolgen onze route en komen door tal van kleine dorpjes die totaal onbekend zijn. Maar dit doet niets af aan hun charme. Onderweg passeren we een aantal kastelen, wijndomeinen en prachtige uitzichten. Klik op de knop hieronder voor een overzicht van onze route. Op de kop 200 km, reistijd bedraagt een kleine 4 uur.


Praktisch

Overnachten

We hadden ons geen betere plaats kunnen wensen voor deze nacht. We staan met onze daktent helemaal alleen bij een lokale wijnboer. Het uitzicht is adembenemend, bij helder weer zou de Mont Blanc vanaf hier zichtbaar moeten zijn.

Hier zijn een toilet en douche voorzien, maar je moet er wel even doorheen kunnen kijken.

Adres: 147 Impasse des Maisons Neuves, 69460 Blacé, Frankrijk

Kosten: gratis, maar in ruil is het wel netjes om een aantal flessen wijn te kopen na een degustatie.

Restaurant

Midden in de wijnvelden staan natuurlijk geen restaurants. Toch kregen we een goede tip: 10 km verderop vind je restaurant les 3 Canards gelegen in Saint-Georges-de-Reneins. Lekker eten met uitzicht op de Soâne!!

Restaurant – Les trois canards, bar restaurant Beaujolais en bord de Saône


Dag 5: Rhône/Provence-256 km

De temperaturen lopen heerlijk op richting 20°C en meer. De Provence, onze eindbestemming komt steeds dichterbij.

We besluiten om vanaf Blacé toch de autosnelweg te nemen richting Montélimar. De eerste keer sinds we vertrokken zijn vanuit Torgny!

Een goede beslissing, zo blijkt, want we hebben hier maar liefst 2 uren mee bespaard.

Montélimar

Montélimar is een leuke tussenstop. Wij bezoeken de oude stad met zijn winkelstraten, waar op dat moment ook een markt gehouden wordt. Couleur locale, altijd leuk om te doen!

Boven de stad torent het kasteel van Adhémar uit, waar je even langs kunt lopen.


Praktisch

Parkeren

Gratis parkeren kan op het plein aan de Rue René Cassin. Dit parkeerterrein is op loopafstand van het centrum.

Na dit intermezzo, rijden we door naar onze eindbestemming, Malaucène. We kiezen opnieuw voor de kleine wegen en genieten van deze laatste etappe door de vele lavendel-en wijnvelden.

Frankrijk kenden we tot hier toe alleen maar van de traditionele ski-en zonvakanties. Meestal rijd je in één ruk naar je bestemming. Met deze roadtrip hebben we het over een andere boeg gegooid, een geslaagde formule! Ditmaal de kleine wegen, “couleur locale”, elke dag een andere route, elke dag een andere streek. Heb je geen zin in file op de Route du Soleil? Neem een paar dagen extra vrij en laat je verrassen door Frankrijk!

Wij zijn zeker nog niet uitgekeken en blijven een weekje ter plaatse om de regio rond de Mont Ventoux verder te verkennen. Benieuwd wat er hier zoal te beleven valt? Lees dan ook onze blog: Vaucluse, veelzijdig en verrassend stukje Provence

4 reacties

 • Cindy

  Wat leuk dat jullie zo lekker de tijd hebben genomen om je eindbestemming te bereiken! Bij ons begint de vakantie ook zodra we de auto in stappen, maar 5 dagen hebben wij er nog nooit voor uit getrokken. Ik vind jullie daktent ook een erg tof kampeermiddel. Hoe bevalt dat?

  • nooit-thuis

   De daktent bevalt heel goed, voor ons comfortabel kamperen. Je slaapt immers op een matras met je eigen kussens en dekbed van thuis. Het leukste zijn de uitzichten die je hebt, omdat je wat hoger ligt. Als je de kans krijgt, zou ik het zeker eens uitproberen!

 • Maaike

  Wat ontzettend leuk om een keertje zo langzaam naar Zuid-Frankrijk te reizen in plaats van in de gebruikelijke 2 dagen die kant op sjeezen! Wat is er toch veel leuks te zien onderweg.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *