Nederland,  Weekendje weg

Welkom in Zuid-Limburg, parel in de Belgische grensregio

Zuid-Limburg grenst meteen aan de Belgische Voerstreek, een ideale regio om dicht bij huis vakantie te houden. We zijn hier al een aantal keer geweest, maar telkens opnieuw blijft Zuid-Limburg ons verrassen. Prachtige uitzichten, eindeloze fiets -en wandelmogelijkheden, gezellige dorpjes, fijne restaurantjes en niet te vergeten de Limburgse gastvrijheid! Zijn dit voor jou ook de ingrediënten voor een geslaagde vakantie? Lees dan verder en laat je door ons meevoeren door deze prachtige streek.


Logeren

B&B (Bed & Botram) de Breul, Grijzegraaf 11, 6245 KG Mesch, Eijsden-Margraten, Nederland

Als we naar hier komen, twijfelen we geen moment waar we gaan logeren. Dit is telkens bij B&B (Bed & Botram) de Breul in Mesch. Dit kleine dorpje is gelegen in Eijsden-Margraten. Zeer bijzonder is de kerk die letterlijk in het midden van de tuin staat van deze B&B. Het is één van de oudste stenen kerken van Nederland. Het klokkengelui moet je er dan wel bijnemen, maar hier hebben we nog nooit last van gehad.

De B&B bestaat uit 2 knusse, ingerichte studio’s (telkens voor 2 personen), een zwemvijver en hele leuke huisdieren (geitjes, paarden en kippen). De vriendelijke uitbaters zorgen ‘s morgens voor een heerlijk ontbijt, gebracht tot aan de deur van je eigen studio. Kortom genieten!

Voor meer info en prijzen, zie: https://www.bedenbotramdebreul.nl

Restaurants

‘t Piepke, Kerkplein 22, 6245 KH Eijsden, Nederland

Dit volkse eetcafé is slechts een paar stappen van de B&B verwijderd en daarom ideaal om ‘s middags te lunchen of ‘s avonds een eenvoudige maaltijd te eten. Geen haute cuisine, maar wel eenvoudige en lekkere gerechten aan eerlijke prijzen.

https://eetcafetpiepke.nl

De Laethof, Langstraat 3, 6245 KK Eijsden, Nederland

Deze brasserie beschikt over een leuk binnenterras waar je voor of na je wandeling nog iets kunt drinken. Zij sluiten na 18h00. Dit is ook een startpunt voor veel wandel- en fietstochten.

https://delaethof.nl

Brasserie La Meuse, Diepstraat 44, 6245 BL Eijsden

Vlabij de Maas, in het schilderachtige centrum van Eijsden, kan je terecht bij brasserie La Meuse. Deze eetgelegenheid is iets groter, maar heeft een gezellig tuinterras achteraan. Hier is er voor elk wat wils!

Homepage – Brasserie La Meuse Eijsden

Wandelingen

Grenswandeling

‘t Piepke, Kerkplein 22, 6245 KH Eijsden, Nederland

12,8 km


beschreven wandeling Wandelroutes (wandelgidszuidlimburg.com)

Voor mensen die net als mij de kriebels krijgen bij een beschreven wandeling en zichzelf al rondjes zien lopen… Deze vormt echt een uitzondering op de regel!

De wandeling is zeer duidelijk omschreven en we hebben nooit ergens getwijfeld of mis gelopen. Een groot deel kan gevolgd worden aan de hand van knooppunten. (zie beschrijving)

Deze heuvelachtige wandelroute loopt voor een groot deel in België, hoewel het start-en eindpunt in Nederland ligt. Een zeer afwisselende en gevarieerde tocht staat je te wachten. Van kleine dorpjes tot prachtige uitzichtpunten, het komt allemaal aan bod. Onderweg zal je ook een blik kunnen werpen op de mergelgroeve van Lixhe.

Wandelen langs fruitboomgaarden

De Laethof, Langstraat 3, 6245 KK Eijsden, Nederland

9,1 km

blauwe paaltjes

Hoewel deze wandeling bewegwijzerd is, hebben we soms toch een heuse zoektocht moeten doen naar de blauwe paaltjes langs het parcours. Daarom raad ik je aan om de route te downloaden op een wandelGPS of hem te volgen via je smartphone. Zie link: Wandelroute E5 – Eijsden-Margraten – Recreatieve wandelroute | RouteYou

Niettegenstaande is dit echt een prachtige wandeling langs de fruitboomgaarden in de omgeving van Mesch. Zeker in de maanden april en mei als de fruitbomen in volle bloei staan. Wij deden de wandeling begin september, ook fijn, want dan is is het oogstseizoen in volle gang!!

Route des vins

Parkeerplaats achter de kerk in de J.F. Kennedystraat, Wahlwiller

10,1 km

bruin-gele bordjes met druiventros en vermelding ‘Routes des Vins’

Echt een topper van formaat! Adembenemende uitzichten leiden je langs de wijngaarden van Wahlwiller en Eys. Soms lijkt het erop dat je in Toscane loopt. Deze educatieve route brengt je langs 5 verschillende wijngaarden. De informatiebordjes onderweg vertellen je heel wat wijnweetjes. Er is een mogelijkheid om een wijngaard te bezoeken, nl. Domaine Salamander, ongeveer halfweg.

Een leuke tussenstop is ‘Herberg Bie de Tantes’ in het dorpje Eys. Hier kan je een kleine snack eten of genieten van een glas van de lokale wijn. De Riesling is alvast een aanrader!

Maastricht

Vanuit Mesch is het maar een kwartiertje rijden naar Maastricht. Plan dus zeker een bezoek aan deze stad als je verblijft in Zuid-Limburg.

De auto kan je parkeren bij Q-Park Stadspark, net buiten het centrum. (Maasboulevard 101, 6211 JW Maastricht)

Het maximaal dagtarief bedraagt hier €10.


Vanuit hier loop je via het stadspark het oude centrum in. Een aantal hoogtepunten zijn: de Onze-Lieve-Vrouwekerk, de Markt met het Stadhuis en het plein Vrijthof. Op laatst genoemde, besluiten we een terrasje mee te pikken met zicht op de Basiliek van Sint-Servaas.

Langs de Maas keren we terug naar onze auto.

Dit weekend hebben we vooral gewandeld, maar Zuid-Limburg kan je ook per fiets ontdekken. Hou er dan wel rekening mee dat je hier en daar een heuvel zal moeten overwinnen. Dit alles houden we voor volgende keer!

Heb je besloten om een weekendje deze prachtige streek te bezoeken? Vooral doen, en laat ons weten wat je ervan vond. Of als je nog leuke tips hebt, horen we dit ook graag!

6 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *