Sint-Katharinakerk Hoogstraten
België,  Weekendje weg

Hoogstraten: culinair en cultureel genieten

Hoogstraten is een echte parel gelegen in de Noorderkempen. Voor sommigen onbekend, onterecht want de stad heeft heel wat te bieden. Zo denken we aan de Sint-Katharinakerk, het Begijnhof en de voormalige landloperskolonie, welke intussen tot het Unesco Werelderfgoed behoort! Daarnaast zijn er nog veel wandel- en fietsmogelijkheden en dan hebben we het nog niet eens gehad over het culinaire aanbod. Voor een combinatie van dit laatste zakken wij af naar deze mooie stad en genieten van een weekendje Hoogstraten: culinair en cultureel genieten!

Culinaire fietsroute

Culinaire fietsroute Hoogstraten duofoto

Zoals de naam al doet vermoeden, volg je hierbij een fietsroute waarbij je op verschillende plaatsen even halt houdt om een lekker hapje te eten. Ideaal als je naast eten ook nog wat calorieën wil verbranden!

Starten doe je aan Bistro De Jachthoorn in het centrum van Hoogstraten met een uitgebreid ontbijtbuffet. Een zeer mooie zaak met een uitgebreide keuze. We raden aan om zo vroeg mogelijk te komen (mogelijk vanaf 09h00), zodat je de tijd kan nemen om van al het lekkers te genieten.


Met een goedgevulde maag, kan je nu echt starten aan de fietsroute van 55 km. Als je omhoog kijkt, zie je meteen al de trots van Hoogstraten ‘ons Katrien’. Zo wordt de Sint-Katharinakerk genoemd door de Hoogstratenaren. Na een recente renovatie is ze weer in al haar glorie herrezen.

Sint-Katharinakerk Hoogstraten

Al vrij snel verlaat je het centrum en bevind je je tussen de velden en bossen van Hoogstraten. Erg leuk als de natuur zo dichtbij is in een stad!

Culinaire fietsroute Hoogstraten

We komen voorbij een landlopersbegraafplaats op Wortel-Kolonie. Ietwat verscholen tussen de bomen vind je deze rustgevende plaats. Stap van je fiets en ga hier gerust een kijkje nemen. Wortel-Kolonie en de landlopers vormen een stuk van de geschiedenis van Hoogstraten.

landlopersbegraafplaats Hoogstraten

Wil je hierover meer te weten komen? Ga dan eens kijken in het bezoekerscentrum van Kolonie 5-7 in Merksplas waar het verhaal van de landlopers wordt verteld die hier verbleven.

Wij maken hier een tussenstop voor een verfrissend drankje in Colonie 7.


Na nog een aantal kilometer gefietst te hebben, komen we aan bij onze 2e culinaire stop in brasserie ‘De Bosduif’. Voor ons net op tijd, want het begint te regenen. We nemen hier dus uitgebreid de tijd voor onze hoofdschotel.


Een aarzelend zonnetje komt terug tevoorschijn, dus wij springen opnieuw onze fietsen op voor de laatste etappe.

In Merksplas kom je nog voorbij ’t Carons Hofke, een mooi aangelegd parkje waar je nog even kan uitblazen.


Daarna gaat het terug richting Hoogstraten waar je nog kan nagenieten bij ’t Zoete Begijntje met een ijscoupe met-hoe kan het ook anders- aardbeien uit Hoogstraten, een lokale specialiteit!

't Zoet Begijntje

Praktisch

Afstand: 55km

Startplaats: Visit Hoogstraten: Vrijheid 200, 2320 Hoogstraten

Parkeren: Dokter Versmissenstraat, 2320 Hoogstraten

Kostprijs: €42,95 pp

Reserveren: 3 dagen vooraf (voor 15h00) bij Visit Hoogstraten. De culinaire fietsroute kan je nog rijden tem 25/09/2022 telkens op donderdag, vrijdag, zaterdag en zondag.

Alle praktische info, kan je ook hier terug vinden.

Overnachten bij B&B Fragaria

Wij blijven een nachtje slapen bij B&B Fragaria, net buiten het centrum. Een echt pareltje met een prachtige tuin en terras. We slapen in de tuinkamer, dus kunnen hier volop van genieten.

’s Ochtends starten we met een fantastisch ontbijt dat met veel zorg samengesteld is. Alles wordt zelfs tot aan tafel gebracht.

De gastvrije uitbaters leggen je in de watten en zorgen ervoor dat het je aan niets ontbreekt tijdens je verblijf. Kortom, een topadres in Hoogstraten!


Koloniehappening 200 jaar Wortel-Kolonie

Het is dubbel feest vandaag! De Koloniën van Weldadigheid bestaan 200 jaar en sinds vorig jaar hebben ze een plaatsje gekregen op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Wortel-Kolonie wordt oorspronkelijk opgericht als vrije landbouwerskolonie in 1822. Arme gezinnen bewerkten er hun eigen stukje land.

In 1870 krijgt de kolonie een andere bestemming. Vanaf dan worden hier mannelijke landlopers en bedelaars opgevangen. In ruil voor hun verblijf, bewerken zij het land en voeren zij andere werkzaamheden uit. Op deze manier wilden ze de armoede bestrijden en een zinvolle tijdsbesteding geven aan de landlopers.

Sinds 1993 zijn er geen landlopers meer in Wortel-Kolonie.

Zoals gezegd wordt vandaag de oprichting van Wortel-Kolonie 200 jaar geleden gevierd. Dit met tal van activiteiten en verenigingen die hun deuren open zetten. Toerisme Provincie Antwerpen lanceert een nieuwe wandelknooppuntenkaart, je kan op stap met Zjefke de Zwerver, de vernieuwde erfgoedwandeling wandelen of luisteren naar de podcast waarin de geschiedenis van dit unieke stukje erfgoed tot leven wordt gebracht.


Wij gaan ook langs bij Zouterover. Hier worden heerlijke gerechten bereidt op open vuur. Verwacht geen standaardrestaurant, maar een echt belevingsrestaurant en tevens evenementenlocatie geschikt voor groepen. De groenten en kruiden komen uit de aangrenzende pluktuin die onderhouden wordt door jongeren die het wat moeilijker hebben. Een mooi project!


Het is mogelijk om je verblijf in Hoogstraten nog aan te vullen met tal van andere wandelingen zoals bv. de Stadswandeling van Hoogstraten die je langs de highlights voert van de stad waaronder het Begijnhof. Een oase van rust midden in de stad. 

Of wat dacht je van de Nutteloze Bordenwandeling? Een ludieke wandeling met de nodige dosis humor waarbij je letterlijk op zoek gaat naar ‘nutteloze borden’. Zeer leuk om te doen en het is eens wat anders!

Een andere aanrader is Flirten met de grens in de vallei van het Merkske. Deze wandeling is zelfs verkozen tot wandeling van het jaar 2019.

Zoals je merkt er is in Hoogstraten een zeer groot en gevarieerd aanbod aan activiteiten. Je zal je er dus niet snel gaan vervelen. Bovendien is de stad rijk aan kwaliteitsvolle horecagelegenheden, wat een mooie aanvulling vormt voor een geslaagd verblijf.

*Dit artikel werd geschreven in samenwerking met Visit Hoogstraten

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *