Kuala Lumpur
Maleisië,  Reizen Azië

Kuala Lumpur, metropool midden in de jungle

Backpacks staan klaar, want ons volgend avontuur wordt Maleisië. Wij worden aangetrokken door de diversiteit. Gaande van de moderne architectuur in de hoofdstad Kuala Lumpur tot het koloniale verleden in Georgetown, Melaka en Ipoh. Maar ook de vakantie -eilanden zoals Pulau Langkawi en Pulau Pangkor en de jungle trips in Borneo spreken tot de verbeelding. Kortom, Maleisië has it all.

Onze reis kan niet beter beginnen dan in Kuala Lumpur of KL, de hoofdstad van Maleisië. Deze welvarende metropool in het hart van Zuidoost-Azië heeft een skyline die wordt gedomineerd door de iconische Petronas Twin Towers, de hoogste ’twin towers’ ter wereld.

Maar KL heeft nog veel meer te bieden. Het is een smeltkroes van culturen uit heel Azië, wat je terugziet in de keuken, gebedshuizen en tradities. De stad, omgeven door weelderig groen en gebouwd op voormalige jungle, combineert tropische flora met futuristische wolkenkrabbers en historische koloniale gebouwen. We nemen je graag mee door Kuala Lumpur, een metropool in het hart van de jungle.

10 x doen in Kuala Lumpur

Verken de stad per fiets met Mike Bikes

Wij verkennen de stad tijdens een begeleide fietstocht met Mike Bikes. Onze gids Berry neemt ons mee doorheen de stad en rijdt langs de belangrijkste bezienswaardigheden. Hij vertelt eveneens een heleboel leuke weetjes. Ideaal bij aankomst om een beeld te krijgen van de stad en je beter te kunnen oriënteren tijdens de rest van je verblijf.

Het hoogtepunt voor ons was het bezoek aan de Chow Kit market waar exotisch fruit en groenten worden verkocht. Maar ook vlees, vis, kippenpoten, koeienkoppen en-organen. Werkelijk alles gaat in Maleisië in de pot. Het is er lekker druk, vrij intens wat de geur betreft, maar oh zo leuk om te doen. Ook de lokale inwoners komen hier gewoon hun inkopen doen. Berry laat ons proeven van diverse soorten fruit waar we nog nooit van gehoord hebben. Een ware sensatie voor de smaakpapillen!

Hou er rekening mee dat het soms wel wat snel gaat, maar dit is omdat ze je echt zo veel mogelijk willen laten zien. Onthou gewoon de leukste plekjes en ga achteraf terug! Dat hebben wij ook gedaan.

Boek je fietstour bij Mike Bikes via deze link.


Bezoek KLCC en het KLCC Park

Het commerciële centrum van Kuala Lumpur wordt gedomineerd door de Petronas Twin Towers. Hét symbool van de stad en nationale trots. Twee identieke wolkenkrabbers die met elkaar verbonden zijn door een skybridge. Je kan de torens en de skybridge bezoeken en eenmaal boven genieten van het uitzicht over de stad. Tickets kan je best op voorhand bestellen via deze link. De naam van de twin towers dankt het aan zijn belangrijkste huurder Petronas, de grootste oliemaatschappij van Maleisië. Onderaan in de torens zit het Suria KLCC winkelcentrum met de meest exclusieve merken als Louis Vuitton, Prada,… Op de tweede verdieping vind je foodcourt Signatures met bescheiden restaurants waar je heerlijk kan lunchen.

Aan het achterliggende KLCC Park kan je de mooiste foto’s nemen. Voor de kinderen is er een leuke speeltuin en zelfs een zwembad voorzien.
Dagelijks wordt hier aan Symphony Lake een gratis fonteinenshow gegeven met licht en muziek, telkens om 20h00, 21h00 en 22h00. Niet te missen!

KLCC Park Kuala Lumpur


Maak een rondje door de koloniale wijk

Tegenover het onfhankelijkheidsplein, de Merdeka Square vind je het Sultan Abdul Samad gebouw. Een indrukwekkend gebouw met Moorse invloeden. Het pand zelf is in gebruik door de overheid en niet te betreden. Maar je kan er omheen wandelen en rondlopen in een stukje van de tuin waar je je in mediterraanse sferen waant.

In de omgeving rond het Merdeka Square krijg je een goede induk van de begintijd van de stad. Wandel aan de achterzijde verder naar de plaats waar de rivieren Sungai Klang en Sungai Gombak samenstromen. Vanaf de brug heb je een mooi uitzicht over de Masjid Jamek Sultan Abdul Samad. Bovendien is op deze plaats de stad ontstaan.


Ga een kijkje nemen bij Kampung Baru

Kampung Baru is een unieke, traditionele Maleisische landbouwnederzetting die zich te midden tussen de futuristische stadsblokken bevindt. Het is de oudste woonwijk van de stad die er generaties in traditionele houten huizen woont nabij de Klang rivier. Een plaats van rust te midden van het centrum waar de kippen nog over de straat lopen.

De landbouwnederzetting wordt bezit en bewoond door etnische Maleiers die de taal spreken en de islam volgen. Tot op heden heeft de nederzetting stand kunnen houden, doch is de toekomst onzeker.  

Kampung Baru


Wandel over de KL Forest Eco Park Canopy Walk en bezoek de KL Tower

Het KL Forest Eco Park is een stukje oorspronkelijke jungle te midden van Kuala Lumpur. Een eeuwenoude botanische tuin, voorzien van een Canopy Walk. Doorheen de boomtoppen zie je de KL Tower, de Merdeka 118 en andere wolkenkrabbers die de skyline van de stad vorm geven. Het park is voorzien van goede wandelpaden en zitbanken.

Als je het park verlaat, kan je een bezoek brengen aan de KL Tower. Dit is een communicatietoren die maar liefst 421m hoog is. Boven bevindt zich een observation deck voor een fenomenaal uitzicht over de stad. Ook dineren op deze locatie behoort tot de mogelijkheden in het ronddraaiend restaurant.


Bezoek China Town

Het eerste wat opvalt als je de Chinese wijk binnen gaat, is Petaling Street met zijn ontelbare prullariawinkels en kraampjes. Vooral in de avond komt het hier echt tot leven.

Loop vanaf hier door naar het steegje Kwai Chai Hong. Dé instagramspot van deze wijk door zijn muurschilderingen met vervlogen beelden uit de jaren zestig. Let op, enkel te bezoeken in de voormiddag.

Een andere leuke markt in Chinatown is Central Market, een overdekte shopping mall met allerhande leuke souvenirs en snuisterijen. Elke dag geopend vanaf 10h00-22h00.


Waan je even in India bij Brickfields en bezoek de Thean Hou Tempel

Dompel jezelf onder in Indiase sferen in Brickfields, ook wel Little India genoemd. Dit stadsdeel is ontstaan onder Brits koloniaal bewind voor Wereldoorlog II waarbij vooral arbeiders uit Sri Lanka hier werden gehuisvest die nodig waren voor de aanleg van sporen.

Nu is het een levendige buurt waar je jezelf in India waant. De hoofdstraat Jalan Tun Sambanthan herken je aan zijn pilaren met bogen die de straten flankeren. Wandel hier zeker langs kleurrijke winkeltjes waar men textiel, bloemen, groenten, fruit of kruiden aan de man brengt. Of stap een van de talrijke restaurants binnen voor een typisch Indiaas gerecht.

Op wandelafstand (ongeveer 2km) ligt de Thean Hou Tempel, een van de grootste Chinese tempels in Maleisië en zonder twijfel een van de mooiste! De kleurrijke tempel bestaat uit maar liefst zes verdiepingen en laat zich kenmerken door zijn rode lampionnetjes en unieke houtsnijwerken in de pilaren. Bovendien is de tempel op een kleine heuvel gebouwd waar je een mooi zicht hebt over de stad.

De tempel is gratis toegankelijk en te bezoeken vanaf 08h00 ’s morgens tot 20h00 ’s avonds. Als je in de mogelijkheid bent om de Thean Hou Tempel ’s avonds te bezoeken, is dit een aanrader. Dan gaan alle lampionnetjes aan en wordt het heiligdom feeëriek verlicht.


Verblijf in Bukit Bintang

Bukit Bintang is één van de meest toeristische wijken van Kuala Lumpur, de ideale uitvalsbasis voor jouw bezoek aan de stad. Centrale ligging, comfortabele hotels en goede aansluiting op openbaar vervoer zijn de grote troeven van deze wijk. Daarnaast kan je helemaal je gangen gaan in de grootse shoppingmalls die hier gelegen zijn. In deze categorie mag je zeker de Pavilion niet overslaan. De hemel op aarde voor elke shopaholic!

Wil je van hieruit naar de Petronas Twin Towers en het KLCC Park? Neem dan de Bukit Bintang Walkway. Dit is een overdekte brug van 1173 meter volledig voorzien van airco die voetgangers veilig naar de overkant brengt. Het kan hier allemaal!

Breng ’s avonds een bezoek aan Jalan Alor, één van de meest bekende streetfoodstraten van Kuala Lumpur. Heerlijk om de sfeer op te snuiven, doch verkiezen wij eerder de vlakbij gelegen restaurants aan Changkat Bukit Bintang. Leuke bars en goed eten. Wij raden van harte Ciccio (Italiaans) & Pinchos (tapas) aan. 

Jalan Alor


Bezoek de Batu Caves

Op ongeveer 15 kilometer buiten de stad liggen de Batu Caves, een belangrijk bedevaartsoord voor hindoes. Deze grottentempel, die maar liefst 400 miljoen jaar oud is, trekt veel pelgrims en toeristen aan.

Bij aankomst worden we begroet door het reusachtig gouden standbeeld van Murugan, één van de belangrijkse hindoegoden. Op de achtergrond kan je onmogelijk naast de 272 kleurrijke trappen kijken die tot de grot leiden. Ook wel de “rainbowstairs” genoemd, een attractie op zich.

Wees bij je beklimming alert voor de apen langs de trappen. Ze zijn er dol op om loshangende spullen te stelen. Rugzakken hou je best gesloten en voederen is al helemaal af te raden. Ze zien er onschuldig uit, maar kunnen best agressief zijn!

We raden aan om de Batu Caves vroeg te bezoeken, want het kan er behoorlijk druk worden.
Vergeet niet dat dit een heilige plaats is, waar je gepaste kleding moet dragen. Knieën en schouders moeten bedekt zijn, anders kan je niet naar binnen.

De Batu Caves zijn dagelijks te bezoeken tussen 07h00 en 21h00 en de toegang is gratis.


Verdiep je in de islam tijdens een rondleiding door de Wilayah Moskee

Maak op de terugweg van de Batu Caves een stop bij de Wilayah Moskee, ook wel “het juweel van Kuala Lumpur” genoemd vanwege het witte marmer en de blauwe koepels.

Je kan de moskee gratis bezoeken. Aan de ingang ontvang je een djellaba en hoofddoek voor vrouwen alvorens je de moskee betreedt. Mannen moeten hun schouders en knieën bedekken. Een gids gaat met je mee door de moskee en laat je kennis maken met de islam en hun cultuur. Je kan een vrijblijvende donatie geven na afloop.

Wandel buiten ook zeker eens rond het prachtige gebouw.

Hou rekening met de gebedstijden, want op dat moment is er geen mogelijkheid om de Wilayah Moskee te bezoeken of te betreden.

Wilayah moskee


Met deze 10 must-do’s krijg je zeker een goede indruk van Kuala Lumpur. Neem voldoende tijd om de stad te bezoeken, zodat er ook nog ruimte is om gewoon uit te rusten en bij te komen van de exotische temperaturen. Wij trokken in totaal 4 dagen uit, maar 3 dagen lijkt ons zeker haalbaar.

Kortom, Kuala Lumpur is de perfecte start van je vakantie en rondreis door de rest van Maleisië.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *