Frankrijk,  Reizen Europa

Vaucluse, veelzijdig en verrassend stukje Provence

Zoals je al kon lezen in ons vorig blogartikel ‘In 5 dagen naar Zuid-Frankrijk’, zijn we op een minder courante manier afgezakt naar de Provence. We hebben namelijk een roadtrip gemaakt en reden via de Franse plattelandswegen richting Vaucluse. Het is een heerlijke manier van reizen. Je ziet veel onderweg en krijgt verschillende indrukken van een land op korte tijd. Maar, eerlijk is eerlijk, het is best vermoeiend.

We zijn dus blij met het vooruitzicht om ergens te blijven en wat rust te nemen. Een lui-lekkervakantie is niet aan ons besteed en uiteraard kruipt de reismicrobe waar ze niet gaan kan. Dus zijn we al snel weer op pad om dit deel van de Provence verder te verkennen.

Malaucène

Onze uitvalsbasis hier is Malaucène. Dit plaatsje is vooral bekend bij wielrenners die de Mont Ventoux willen beklimmen. Dit staat later in de week ook op ons programma!

Daarnaast heeft Malaucène een oud, middeleeuws gedeelte met helemaal op de top ‘de Calvaire’. Hier zou vroeger een kasteel hebben gestaan, maar daar is niets meer van te zien. Het enige wat overblijft zijn een aantal kruisen en een oud belfort met een smeedijzeren klokkentoren. Zoals de naam ‘Calvaire’ al doet vermoeden, leidt een kruisweg je naar het hoogste punt van het dorp. Hier wacht je een panoramisch zicht op Malaucène en zijn omgeving.

Een legende vertelt dat struikrovers en vijanden hier werden opgesloten zonder eten. Wanneer de dorpelingen in slaap vielen, kon men ze horen schreeuwen van de honger.

Wandelingen

Vanuit Malaucène, kan je mooie wandelingen maken. Wij kochten de wandelkaart van IGN Carpentras (3040 ET). Deze kost +/- €13 en is verkrijgbaar in de boekhandel in het dorp. Met deze kaart kan je verschillende rondjes uitstippelen en maak je de tocht zo kort of zo lang als je zelf wil.

Voorzie wel degelijke stapschoenen, want je zal vaak over stenige paden lopen.

Hieronder een aantal leuke plaatsen om op te nemen in je wandeling:

1. Chapelle Notre-Dame du Groseau: Deze kapel is geclassificeerd als historisch monument. Ooit was deze plaats het favoriete toevluchtsoord van Paus Clemens V.

2. Bassin du Groseau: Deze bron ligt aan de voet van de Mont Ventoux.

3. Col de la Chaîne: Op 470 m hoogte heb je een mooi uitzicht op Les Dentelles de Montmirail.

4. Les Dentelles de Montmirail: Het hoogste punt van dit gebergte is Crête de Saint-Amand, gelegen op 734 m hoogte. Aan de voet van het gebergte zijn tal van wijngaarden en charmante dorpjes terug te vinden.

5. Abbaye Sainte-Madeleine du Barroux: De abdij van Sainte-Madeleine is een benedictijnse abdij en werd pas gesticht in 1970 door pater Gérard Calvet. Er is een winkeltje aan verbonden waar je tal van producten kan kopen. Momenteel wordt er hard gewerkt om een mooie tuin aan te leggen. Als je naar hier komt, verken dan vooral de streek rondom de abdij waar je veel wijn-en olijfgaarden kan terug vinden. Gratis parkeren kan aan de abdij zelf.

Bédoin


12 km verderop ligt Bédoin. Alleen al de autorit ernaar toe was de moeite waard. Je rijdt langs de Col de la Madeleine en bereikt zo het hoogste punt (456 m). Geniet van de mooie zichten onderweg!

Bédoin is een typisch Provençaals dorp met veel gezellige terrasjes en restaurants. Maar dit is iets voor later, want we springen eerst de fiets op!

45 km lang rijden we langs rustige wegen van het ene kleurrijke dorpje naar het andere. Onderweg passeren we vele wijngaarden. Bédoin is ook een startplaats voor de beklimming van de Mont Ventoux. De reus van de Provence is hier dan ook nooit ver weg. Deze fietstocht gaat wel wat bergop en bergaf, maar is goed te doen voor iedereen met wat fietservaring in de benen. Of elektrisch kan ook!

Klik op onderstaande knop om onze fietstocht te downloaden


Avignon

Le pont d’Avignon

Als je in de buurt bent, mag je Avignon niet overslaan. Het historisch centrum staat op de UNESCO-werelderfgoedlijst, en terecht!

De pausenstad is gelegen aan de Rhône en de meest bekende bezienswaardigheid is ‘Le Pont d’Avignon’. Hoewel de naam van de brug hier wordt aangegeven als ‘Le Pont Saint-Bénezet.Oorspronkelijk overspande de brug de volledige rivier en had deze 22 bogen in totaal.

Er is de mogelijkheid om over de brug te lopen en een rondleiding te volgen voor €5. Al is het zicht naast de brug veel mooier dan wanneer je erop staat!

Pausenpaleis

Loop ook langs het Pausenpaleis, dit kan je niet missen! Het is immers het grootste gotische paleis ter wereld en staat symbool voor de macht van de katholieke kerk destijds. Het werd in 1316 gebouwd in opdracht van Paus Johannes XXII. Hier hebben 9 pausen gewoond en tal van andere invloedrijke personen.


Jardin des Doms

Een wandeling door dit park mag niet ontbreken tijdens je bezoek aan Avignon. De Jardin des Doms is gelegen op een heuvel, nl. de Rocher des Doms. Je zal dus wat moeten klimmen, maar je wordt beloond met een prachtig uitzicht over de stad en de Rhône.

Oorspronkelijk vormde de rots een toevluchtsoord voor de inwoners van Avignon bij overstromingen of aanvallen in de middeleeuwen.

Place de l’Horloge

Dit plein vormt het kloppende hart van Avignon. Het wordt omzoomd door tal van monumentale panden, waaronder het stadhuis en het theater. Het is de uitgelezen plaats om een gezellig terrasje mee te pikken en te genieten van de grandeur die hier alom aanwezig is!

Mont Ventoux

Heel de week ligt hij al naar ons te lonken. De fameuze, legendarische berg die elke wielrenner ooit eens wil bedwingen. Op 1910 m hoogte ligt het einddoel. Wij zijn er klaar voor!

Starten doen we vanuit Malaucène. Andere mogelijkheden zijn vanuit Bédoin, de moeilijkste kant. Of vanuit Sault, de makkelijkste kant.

1535 hoogtemeters en 21,2 km later arriveren we op de top. Helemaal uitgeteld, maar wel euforisch over onze prestatie!


Gorges de la Nesque

Les Gorges de la Nesque wordt de mooiste kloof van de Vaucluse genoemd en dit is zeker terecht. Vanuit Villes-sur-Auzon kan je met de auto naar Monieux rijden. Opgelet, neem wel de route touristique (D942) om te kunnen genieten van de mooiste uitzichten.

Er zijn heel wat fietsers die deze weg nemen en dat is best te doen. Je overbrugt een hoogteverschil van 444 m over 19,7km, het wordt dus nooit ergens echt steil.

Aangekomen in Monieux, trekken we onze wandelschoenen aan om de kloof van dichtbij te bekijken.

We vertrekken aan ‘Aire des Gorges de la Nesque’, een camperplaats gelegen aan een meertje. Een mooi bospad leidt ons richting de kloof. Uiteindelijk dalen we helemaal af tot aan Chapelle St.-Michel, een kapel uitgehouwen in de rotsen. Er wacht ons een stevige klim tot aan de doorgaande weg die we oversteken. Vanuit hier volgen we de GR9 tot in het dorpscentrum van Monieux.

Deze wandeling staat garant voor prachtige panorama’s van de Gorges de la Nesque.

Praktisch

Wandeling

De totale afstand is 8,40 km, maar vergis je niet. Het betreft een middelzware wandeling, doordat er veel geklommen en gedaald moet worden. (+/-300 m)

Enige tredzekerheid en stevige schoenen zijn onmisbaar. Neem ook je eigen picknick en voldoende drank mee voor onderweg!

Wil je deze wandeling ook doen? Bekijk hem dan via Komoot:

Wandelroute vanuit Monieux | wandeling | Komoot

Of koop de wandelkaart IGN Mont Ventoux (3140 ET) in eender welk boekenwinkeltje, prijs+/- €13. Doe dit best in Villes-sur-Auzon, want in Monieux is er geen levende ziel te bespeuren.

Restaurant

We hadden even genoeg van de typische Franse keuken en hebben daarom gegeten bij Bistro Canaille in Villes-sur-Auzon. Heerlijk tapasavondje!

Bistro-Canaille | Facebook

De Vaucluse is een leuke streek om te vertoeven. Ook in het najaar kan je met een beetje geluk nog genieten van aangename temperaturen. Er is hier voor ieder wat wils: wandelen, fietsen, sfeervolle steden, pittoreske dorpjes, wijnproeverijen, etc…

Helaas moesten we beginnen aan onze terugreis richting België. Zeker geen straf, want dit gaan we weer in een aantal etappes doen. Benieuwd welke pittoreske plaatsen we hebben bezocht onderweg? Check dan zeker onze blog Occitanië, Rendez-vous met de middeleeuwen in Frankrijk.

8 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *