uitzicht op vallei met kasteel in Occitanië
Frankrijk,  Reizen Europa,  Roadtrips

Occitanië, rendez-vous met de middeleeuwen in Frankrijk

Na een deugddoend verblijf in de Vaucluse, is het tijd voor de roadtrip huiswaarts. Het concept is eenvoudig: het goede weer achterna! Niets gepland, alleen onze aankomstdatum thuis ligt vast. Op deze manier komen we terecht op de meest onverwachte, maar toch bijzondere locaties. We houden ons op in Occitanië, een grote streek in Zuid-West Frankrijk. Deze streek is nog niet plat gelopen door hordes toeristen, waardoor er toch wat authenticiteit is. Middeleeuwse dorpen, een groene omgeving, wijngaarden, hippe steden. Het passeert allemaal de revue. Klik op onderstaande knop voor een overzichtskaart van onze route:


Dag 1: Languedoc-Roussillon

We vertrekken vanuit de Provence richting Languedoc-Roussillon. Een populair vakantiegebied dat profiteert van een zacht en zonnig klimaat. Alleen vandaag even niet… De beste optie is dus om een heel stuk te rijden en vanuit de auto het landschap te bewonderen. Zo rijden we doorheen de Camargue, een beschermd natuurgebied. Dit moerasgebied is vooral bekend om zijn flamingo’s, wilde paarden en zwarte stieren. Ook wij hebben onderweg een flamingo gespot! De dag kan niet meer stuk…


Montpellier

Na een rit van 166 km is het tijd om de benen te strekken, we komen aan in Montpellier. Onze verwachtingen worden overtroffen! Een gezellige, hippe stad die tegelijkertijd ook zijn middeleeuwse charme heeft weten te bewaren.

Place de la Comédie

Place de la Comédie in Montpellier
Place de la Comédie

Dit plein vormt een ideaal startpunt voor de verkenning van het historische stadscentrum. Place de la Comédie is genoemd naar het operagebouw hier, Opéra Comédie.Hôtel Saint-Côme

Hôtel Saint-Côme in Montpellier
Hôtel Saint-Côme

Dit gebouw werd recht getrokken in 1757 naar het voorbeeld van het Collège Saint-Côme in Parijs. De oorspronkelijke functie was een school voor chirurgen. Vanaf 1801 zetelt hier de Kamer van Koophandel en Industrie.
Le Peyrou

De Porte du Peyrou is een triomfboog die gebouwd is voor de Zonnekoning, Lodewijk XIV.

Vanaf hier is zijn ruiterstandbeeld al duidelijk zichtbaar op Place Royale du Peyrou.

Het vormt samen 1 geheel als wandelboulevard met het Château d’Eau en het aquaduct Saint-Clément. Deze werden samen gebouwd en vormde de watervoorziening voor de stad destijds.


Kathedraal van Montpellier

Cathédrale Saint-Pierre in Montpellier
Cathédrale Saint-Pierre

Deze kathedraal wordt ook wel La Cathédrale St. Pierre genoemd. Het is de grootste kerk in de hele regio van Languedoc-Roussillon. Hier zetelt het bisdom en het aartsbisdom van Montpellier.

Narbonne

Aartsbisschoppelijk paleis in Narbonne
Aartsbisschoppelijk paleis

Onze eindbestemming voor vandaag is Narbonne. Dit was de eerste Romeinse nederzetting in het huidige Frankrijk.

De topbezienswaardigheden zijn hier de gotische kathedraal en het Aartsbisschoppelijk paleis. We zijn ervan overtuigd dat hier nog veel meer te zien valt, maar hiervoor hadden we helaas te weinig tijd.

‘s Avonds hebben we lekker gegeten bij le 89, een aanrader!

LE 89 – Narbonne | Frans keuken bij mij in de buurt | Boek nu (eatbu.com)

Dag 2: Languedoc-Roussillon

Carcassonne

Al van ver zie je de grootste vestigingsstad van Europa liggen. Sinds 1997 is Carcassonne opgenomen als UNESCO-Werelderfgoed. Deze stad is hoog gelegen op een heuvel, heeft 3 kilometer aan stadsmuren en 52 torens. Je kan volledig rondom lopen tussen de dubbele omwalling. Hier zijn een aantal uitzichtpunten voorzien.

Het middeleeuwse stadsgedeelte ligt binnen de omwalling. Voor een bezoek aan het kasteel heb je een ticket nodig, de rest is vrij toegankelijk. Loop door de pittoreske straatjes en waan je even terug in de tijd. Honger en dorst zal je niet moeten lijden, want er is een overaanbod aan gezellige terrasjes en restaurants.

Het kan hier erg druk worden, zeker in het hoogseizoen. Per jaar ontvangen zij gemiddeld 3 miljoen toeristen! Je zal deze plek nooit alleen voor jezelf hebben, maar laat dit je niet weerhouden.

De meeste toeristen doen enkel de Cité of het oude gedeelte aan. Wij nemen ook een kijkje in de benedenstad. Loop over de Pont Vieux, een voetgangersbrug. Vanaf hier kan je de bovenstad goed zien liggen en mooie foto’s maken.

In het nieuwe gedeelte hebben wij geluncht op de Place Carnot.

Zicht op Carcassonne vanaf le Pont Vieux
Carcassonne vanaf Pont Vieux

Caunes-Minervois

Dit dorpje is voornamelijk gekend om zijn rood marmer. Het gesteente was zo populair, dat het destijds ook geëxporteerd werd. Zo is er bij de bouw van het Palace de Versailles in Parijs ook gebruikt gemaakt van het marmer uit deze streek. Verder kan je hier ook een bezoek brengen aan de voormalige benedictijnse abdij.

Om heel eerlijk te zijn, vonden we deze stop niet echt een topper. Het abdijbezoek was vrij pover en het dorp zelf leek al in een diepe winterslaap. Ons avondeten hebben we 3 dorpen verderop moeten zoeken….

Dag 3: Midi-Pyrénées

We willen Caunes-Minervois nog een kans geven en hebben een wandeling gepland in de omgeving, ‘Le Sentier du Marbre-Boucle de Caunes’. De afstand bedraagt 7,6 km en de aangeduide wandeltijd is 3 uur. Dat betekent dat er wel wat klimwerk aan te pas zal komen. Starten doe je aan de parking de l’Europe midden in het centrum. Hier is een klein parkje aangelegd met een aantal beelden in het typische rode marmer. De wandeling is duidelijk bewegwijzerd door een oranje M met een gele streep.

Na onze eerste klim, hebben we een beter zicht op de omgeving waar we verblijven, in de verte kunnen we de Pyreneeën zien liggen. Prachtig! Dit maakt voor ons toch wel wat goed.

Onderweg kom je voorbij tal van oude steengroeves. Het hoogtepunt van de wandeling is voor ons ‘La Carrière du Roy’, tegelijkertijd ook het pittigste stuk.

Alle praktische info betreffende de wandeling kan je terug vinden via onderstaande link. Er is ook de mogelijkheid om de wandeling te downloaden als gpx-bestand.

Sentier du Marbre – Boucle de Caunes (grand-carcassonne-tourisme.fr)

uitzicht op de Pyreneeën tijdens wandeling Le Sentier du Marbre, Boucle de Caunes
uitzicht Pyreneeën
Le Sentier du Marbre-Boucle de Caunes


Albi

In de namiddag rijden we verder naar de bisschopsstad Albi, een ander pareltje op de UNESCO-Werelderfgoedlijst.

Het stadscentrum kan je best te voet bezoeken. Voor het mooiste zicht, wandel je over de brug ‘Pont du 22 Août 1944’ die de rivier Tarn overspant. Je kijkt dan uit op de Pont-vieux, één van de oudste bruggen van Frankrijk waar vandaag de dag nog verkeer over rijdt.

De stad heeft de bijnaam ‘Ville Rouge’. Dit komt door het veelvuldig gebruik van rode baksteen in de huizen. Het zal je dan ook niet verbazen dat hier de grootste bakstenen kathedraal van de wereld staat. Je kan er ook niet echt naast kijken!

Grenzend aan de kathedraal ligt Palais de la Berbie. In dit paleis verbleven vroeger de bisschoppen van Albi. Vandaag vind je hier het museum Toulouse-Lautrec.

Verder is het leuk om door het oude centrum van Albi te dwalen met zijn smalle steegjes en middeleeuwse straatjes.

Uitzicht op Albi vanaf le Pont du 22 Août 1944
Uitzicht Albi vanaf Le Pont du 22 Août 1944
Albi
Albi


Dag 4: Lot

Voor ons een onbekende streek in Frankrijk, maar het was liefde op het eerste gezicht. Prachtige natuur, een opeenstapeling van middeleeuwse stadjes, lekkere wijn,…Het was er allemaal!

Saint-Cirq-Lapopie

Saint-Cirq-Lapopie mag zich rekenen tot één van de mooiste dorpen van Frankrijk. Het ligt hoog op een rots die boven de Lotvallei uittorent. Het uitzicht is hier fenomenaal!

In het autovrije centrum kan je rustig kuieren tussen de oude vakwerkhuizen. Loop tot het hoogste punt van het dorp waar nog ruïnes van een fort en een Romaanse kerk te zien zijn.

Saint-Cirq-Lapopie
Saint-Cirq-Lapopie

Praktisch

Overnachten

Vanavond stellen we onze daktent op bij Clos de Pougette. Een wijndomein gelegen in Cournou, een vredig dorpje hoog boven de wolken. Zo voelt het voor ons toch aan! We worden hartelijk verwelkomd door Sylvie, de eigenares. Hoewel er nog veel werk is in de wijngaarden, maakt ze graag tijd vrij voor een degustatie. We proeven lekkere wijnen uit de Cahors en nemen een paar flessen mee.

‘s Avonds in onze daktent tellen we oneindig veel sterren en voelt het alsof we alleen op de wereld zijn. We hebben hier zalig geslapen!

Adres: Peyre Levade, 46140 Saint-Vincent-Rive-d’Olt, Frankrijk

Kosten: gratis, maar bij een degustatie wordt het enorm geapprecieerd als je een aantal flessen wijn koopt.

Clos de Pougette
Clos de Pougette
Zonsopkomst bij Clos de Pougette
Zonsopkomst

Restaurant

Als je zo afgelegen staat, vind je geen enkel restaurant in de wijde omgeving. Voorzie jezelf! Het beste is om even te stoppen in Cahors, waar je sowieso langs komt. Hier zijn er voldoende supermarkten.

Dag 5: Lot

Cahors

Cahors is bijna volledig omgeven door de rivier Lot en ligt als het ware op een schiereiland. Het is ook een belangrijke halte op de pelgrimsroute Santiago de Compostela. Dit kan je merken aan de diverse metalen schelpen die zijn aangebracht op de voetpaden.

Het symbool van de stad is de Valentré-brug, waar bijna 70 jaar lang aan is gewerkt. Hierdoor is de legende ontstaan dat de architect een pact zou hebben gesloten met de duivel. De architect vroeg aan de duivel om hem alle grondstoffen aan te leveren die nodig waren voor de bouw van deze brug. In ruil mocht de duivel zijn ziel hebben. Daarop vroeg de architect om hem water aan te leveren in een zeef, wat natuurlijk onmogelijk was. De duivel was zo kwaad door de bedachte list dat hij een steen uit de middelste toren trapte. Elke keer deed hij dit opnieuw, ook als deze terug werd gemetseld. De legende is vereeuwigd door een beeltenis van de Duivel op de middelste toren van de brug.

Sinds 1998 staat de Valentré-brug op de UNESCO Werelderfgoedlijst.

Valentré-brug in Cahors
Valentré-brug

Rocamadour

Op aanraden van Sylvie -onze gastvrouw op het wijndomein- bezoeken we Rocamadour. Ik hoor je denken, weeral een middeleeuws stadje?! Ja, toch wel!

Rocamadour is een belangrijke en heilige plaats voor pelgrims. Na Lourdes is dit de meest bezochte bedevaartsplaats van Frankrijk.

We parkeren onze auto in de vallei naast het riviertje l’Alzou. Via trappen bereik je zo de middeleeuwse benedenstad die eigenlijk uit 1 hoofdstraat bestaat. Begeef je in de richting van ‘Porte Hugon’ en neem vanaf hier de trappen richting de heiligdommen van deze stad. In totaal zijn er 216 treden te overwinnen. Ter boetedoening moesten de pelgrims vroeger deze trap op blote knieën beklimmen. Hier is het allemaal te doen! Bedevaarders zakken af naar Rocamadour om de Zwarte Madonna te eren. Een klein, zwart beeldje in de Chapelle Notre-Dame. Verder bevindt zich hier de basiliek van Saint-Saveur en de crypte van Saint-Amadour. Ze staan allen op de werelderfgoedlijst van UNESCO.

Loop onder de basiliek door en volg de kruisweg richting het kasteel. Keer terug via het gehucht l’Hospitalet en geniet onderweg van de adembenemende uitzichten op de groene omgeving.

Voor mensen die minder goed te been zijn, is er een lift voorzien.

Praktisch

Overnachten

We brengen de nacht door op de Camping Municipal van Martel. Een kleinschalige camping vlakbij het centrum.

Zorg ervoor dat je arriveert voor 19h00, want vanaf dan gaan de slagbomen dicht. Rond dit tijdstip komt er ook iemand langs om de verblijfskosten te innen. Er is geen receptie voorzien.

Adres: La Callopie, 46600 Martel, Frankrijk

Kosten: +/-€14 (buiten seizoen, daktent)

Restaurant

We hebben lekker gegeten bij Le Bistrot des Consuls. Een hippe zaak waar de typische Franse keuken wordt geserveerd in een ongedwongen sfeer. Tip: bestel rode landwijn, ‘pichet de vin rouge’, heerlijk!

Le Bistrot des Consuls – Martel | Facebook

Dag 6: Centre-Val-de-Loire

Orléans

Jammer genoeg verlaten we vandaag de Lot-streek. We hadden hier gerust nog een aantal dagen kunnen spenderen!

We rijden een 500-tal km verder en arriveren zo in Orléans.

Wat een prachtige, monumentale stad! Orléans is onlosmakelijk verbonden met Jeanne d’Arc. Zij bevrijdde de stad op 8 mei 1924. Haar standbeeld kan je terug vinden op Place du Martroi. De echte eyecatcher hier is zonder twijfel de kathedraal. Een statige laan loopt recht op dit bouwwerk uit.

Loop ook even langs Hôtel Groslot, het oude stadhuis van Orléans.

kathedraal van Orléans
Kathedraal

Praktisch

Overnachten

Voor de laatste keer stellen we ons op in Châteauneuf-sur-Loire bij Camping Maltournée. We krijgen een mooi plaatsje toegewezen aan de oevers van de Loire. We zijn blij met het verwarmd sanitair gebouw, want de temperaturen zijn aanzienlijk gedaald.

Adres: Rte de Châteauneuf, 45110 Châteauneuf-sur-Loire, Frankrijk

Kosten: €15,20 (buiten seizoen, daktent)


Aan de oevers van de Loire bij Camping Maltournée
Aan de oevers van de Loire
Camping Maltournée

Restaurant

Met onze fietsen zetten we koers naar het dorp. Het centrum is te bereiken via de feeëriek verlichte brug over de Loire. Na amper 2 km staan we al in het centrum, waar er redelijk wat keuze is aan restaurants. Wij kiezen voor Brasserie des Arts, een typische Franse bistro. De perfecte afsluiter van een geslaagde vakantie!

Pizz’arts à Châteauneuf-sur-Loire dans le Loiret (45) (brasseriedesarts45.fr)

Frankrijk heeft ons weten te bekoren tijdens onze reis. Het is een divers land dat veel te bieden heeft en waar je nog onontdekte parels kan vinden. We hebben plaatsen en streken bezocht waar we nog nooit van hadden gehoord. Waarvan we zo enthousiast waren, dat we absoluut nog een keertje terug willen. We hebben deze reis gemaakt in het laagseizoen en hadden hierdoor uiteraard het geluk dat het overal rustig was. We kunnen ons voorstellen dat dit tijdens de zomermaanden wel eens anders kan uitpakken. Maar toch loont het de moeite, la douce France!

Ken jij nog andere regio’s of plaatsen in Frankrijk die we niet mogen missen of waar je nooit over uitgepraat raakt? Laat het ons weten via een reactie onderaan dit blogartikel!

2 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *