Italië,  Reizen Europa,  Roadtrips

10 dagen roadtrip door Sardinië: de Caraïben van Europa

Regenachtige voorspellingen in gans Zuid-Europa brengen ons last minute naar Sardinië! Waar het elders regent, schijnt hier de zon. Italië op z’n best met de nadruk op prachtige stranden, gezellige dorpjes en uiteraard heerlijk eten. Met veel goesting beginnen we aan onze 10 dagen roadtrip door Sardinië: de Caraïben van Europa.

Hoe geraak je in Sardinië?


Vliegtuig

De snelste en eenvoudigste manier is per vliegtuig. Sardinië heeft 3 luchthavens: Olbia (noordoosten), Cagliari (zuiden) en Alghero (noordwesten). Reken op ongeveer 2 uur vliegtijd vanuit België, Nederland of Duitsland.

Mocht je per vliegtuig komen, raden we aan om een huurauto te nemen om het eiland te verkennen. Het is veruit de beste manier en de wegen zijn erg goed.

Ferry

Wij doen het een beetje anders en kiezen voor de ferry. We rijden tot Zuid-Frankrijk en nemen de overzet in Nice, maar ook Marseille, Toulon of Genua kunnen. Deze manier van reizen kost meer tijd, maar biedt het voordeel dat we onze eigen auto ter plaatse hebben. De vaartijd bedraagt normaal tussen de 10 à 11 uur afhankelijk van je vertreklocatie.

Om op je bestemming te geraken per vliegtuig of ferry bekijken we graag met jullie de mogelijkheden. Of heb je een huurauto nodig? Dat kan ook! Deze kan je best reserveren via Sunny Cars.

Overzicht Roadtrip Sardinië


Dag 1

Olbia

Als je per vliegtuig reist, is dit één van de mogelijke startbestemmingen. Ook voor ons, omdat de route van de ferry gewijzigd was naar aanleiding van het stormweer. Normaal zouden we aankomen in Porto Torres.

Na een korte nachtrust, beginnen we vanuit Olbia aan onze tiendaagse roadtrip. Uiteraard starten we met een bezoek aan het compacte stadscentrum. Echte grote bezienswaardigheden zijn hier niet, maar Olbia is wel een gezellig stadje waar je even kan acclimatiseren bij aankomst. Op de Corso Umberto I trakteren we onszelf op een typisch Italiaans ontbijtje, een chocoladecroissant met een cappuccino, heerlijk!

De temperaturen beginnen al aardig op te lopen, dus besluiten we om de stranden rondom Olbia op te zoeken voor een frisse duik. Meteen ook de voornaamste reden waarom mensen hier naartoe komen: de prachtige stranden die je in de Caraïben doen wanen.

Spiaggi di Porto Istana

Het eerste strand en wat voor één!! Blijkbaar erg gegeerd bij de locals, aangezien alle parkeerplekken vol staan. Wij moeten zeker 2 km te voet gaan, maar het is meer dan de moeite waard. Dit is waar we voor komen! Turkoois water met een wit zandstrand, een echt plaatje recht uit de vakantiebrochures. Hier genieten we van onze picknick, maar laten we het zwemmen nog even voor wat het is. Het is toch net iets te druk voor ons.

Sardinië Spiaggi di Porto Istana


Spiaggi La Cinta

We rijden ruim twintig kilometer verder en komen aan bij “La Cinta Beach”. De kustlijn hier is iets breder, waardoor er meer ruimte is. We zijn niet te houden en nemen een frisse duik. Onze vakantie is begonnen!

Het strand is ideaal voor families met kinderen, omdat je al ver in zee moet lopen om enige diepte te hebben.

Sardinië Spiaggi La Cinta


Dag 2+3

Cala Gonone

We rijden richting Cala Gonone, de ideale uitvalsbasis voor een bezoek aan de golf van Orosei. We raden aan om te rijden via de Strada Statale SS125. Dé panoramaweg bij uitstek. Het laatste stuk om het dorp te bereiken is echter wel een uitdaging. Steile, smalle afdaling waar je liefst niet te veel tegenliggers kruist. Het zicht daarentegen is fenomenaal!!! Met aan de ene zijde de groene, ongerepte omgeving zonder bebouwing en aan de andere zijde de kust die eindeloosheid uitstraalt.

uitzicht op Cala Gonone


Cala Gonone is een klein en gezellig vissersdorp waar vele boottrips vertrekken naar de meest bekende stranden zoals Cala Luna en Cala Goritzé. Wij nemen de tijd om een vergelijking te maken tussen de aanbieders en boeken een tour voor de dag erna.

Ga ’s avonds zeker eten in een van de gezellige restaurantjes langs het water. Wij bevelen alvast restaurant Snoopy warm aan! Helaas kan je geen tafel reserveren aan de waterkant. Het is een kwestie van op tijd te komen. Niet zo moeilijk, aangezien de meeste Italianen pas na 20h00 aan het avondeten beginnen.

Boottrip Golfo di Orosei

Om de stranden van Cala Luna met zijn zes grotten, Cala Sisine, Cala Mariolu en Cala Goritzé te bezoeken, hebben wij een boottour geboekt. Gewapend met een snorkel, strandlaken en zonnecrème gaan we een heerlijke dag tegemoet. De boot brengt ons bij bovenstaande stranden waar we uitgebreid de tijd hebben om te zwemmen en te genieten van de omgeving. Wat ons betreft niet te missen!

De tour duurt een hele dag en per boot heb je het beste zicht op deze magnifieke stranden. Je kan de stranden ook te voet bereiken. Al zal je veel meer tijd nodig hebben, want de baai is erg groot.

Neem zeker een lunchpakket en voldoende water mee. Er zijn op de stranden geen eet- of drankgelegenheden en afval moet je zelf mee terug nemen. Geen kermis, hier houden wij van!

Wil je goed voorbereid zijn en ter plaatse geen tijd verliezen? Boek dan een boottour op voorhand via deze link. Ook aan te raden in het hoogseizoen, zodat je verzekerd bent van een plekje.


Dag 4

Gorropu Kloof

Via de panoramaweg SS125 zetten we koers naar de Gorropu kloof. Eén van de hoogtepunten van onze reis! Al moet je er wel iets voor doen.

onderweg naar Gorropu kloof


Een stevige hike staat hier op het programma: 4 km wandelen en 700 m afdalen tot de ingang van de kloof. En dan moet je uiteraard ook nog terugkomen. Wandelschoenen aan en gepakt met lunchpakket en voldoende water beginnen we aan deze uitdaging. Vanaf het beginpunt dalen we af tot in de kloof. Een pittige tocht die we nog enkele dagen in onze benen gaan voelen.

Onderweg worden we getrakteerd op prachtige vergezichten, rotsformaties en heerlijke geuren van bomen en kruiden. Eens beneden aangekomen in de kloof merken we de grote, witte rotsblokken op waarlangs een klein watertje stroomt. Veel wandelaars maken van de gelegenheid gebruik om zich even op te frissen.


Hier is een checkpoint waar je mits betaling van €5 toegang krijgt tot de kloof. De route door de kloof is opgedeeld aan de hand van kleuren. Des te verder je gaat in de kloof, des te moeilijker het wordt. De groene route wordt als makkelijk omschreven. Vanaf een bepaald punt wordt de route geel, dus al voor geoefende wandelaars. Bij de rode route zijn we gestopt, aangezien dit echt voor professionals is met klimmateriaal. Wij als geoefende wandelaars hebben een hele kluif om een aantal honderd meter in de kloof te wandelen. Rotsblokken zo groot als jezelf waar je moet over klauteren. Het is een hele uitdaging, maar het loont de moeite!


Aan het checkpoint kan je tevens een reservatie maken om een transfer per jeep te nemen (€18 pp) naar het begin van de wandeling. We bevelen dit van harte aan, want anders is het nog eens 700 m stijgen langs dezelfde weg. Hou er wel rekening mee dat deze jeep niet klaar staat aan het checkpoint. Je zal eerst nog een uur moeten stappen tot aan de opstapplaats. Gelukkig is de weg hier naartoe een stuk makkelijker dan de heenweg en zijn er bijna geen hoogteverschillen. De jeep brengt je terug via onverharde wegen, een hele beleving!

jeeptransfer Gorropu


De 1ste stopplaats van de jeep is Campo Base. Dit is een klein informatiekantoortje langs de SS125. Wij staan iets verder geparkeerd, dus stapt mijn reisgezel over in een ander voertuig om terug bij de auto te komen. Ik dien hier te wachten, want enkel de chauffeurs mogen instappen. Geen straf, want het uitzicht is schitterend! Je kan hier ook een snack en een drankje kopen.

Trek een ganse dag uit als je de wandeling op deze manier wil doen. Je verliest immers nog wel wat tijd met het bezoek van de kloof zelf, wachten op de jeep, transfer, etc…

parking Gorropu kloof

Praktisch

Parkeerplaats: Bar Silana en Hotel Gorropu, gratis parkeerplaats staat aangeduid.

Startplaats: aan de overkant van de weg, startpunt staat duidelijk gemarkeerd en daarna is het maar 1 weg die naar beneden loopt. Je kan niet missen!

Onze route via Komoot

Alternatieve wandelingen Gorropu kloof
1. Makkelijke optie
  • heen en terug met de jeep (€28 pp)
  • 6 km wandelen, 50 m hoogteverschil
  • Vertrek- en parkeerplaats: Campo Base Gorropu
  • Mogelijkheid om een gids mee te nemen

2. Moeilijke optie
  • Heen en terug te voet via dezelfde weg
  • 8km wandelen, 700 m dalen en stijgen
  • Vertrek- en parkeerplaats: Bar Silana en Hotel Gorropu

Overnacht bij een agriturismo

Na de wandeling rijden we een heel stuk verder het binnenland in. We hebben hier een overnachting geboekt in de agriturismo Su Massaiu, een kleinschalige en authentieke accommodatie. Deze landbouwer verhuurt een achttal kamers en je kan er ’s avonds aanschuiven voor een diner met lokale, typische streekproducten. Zonder al te veel poespas, maar oh zo lekker! Haal ook je beste Italiaans maar boven, want “parlo solo italiano”. Doe dit zeker tijdens je rondreis in Sardinië, een unieke ervaring!


Dag 5

Su Nuraxi

Tijd voor een portie cultuur en geschiedenis. Wij bezoeken de archeologische site van Su Nuraxi di Barumini welke bekend staat om zijn “nuraghi”. Een speciale verdedigingsstructuur in de vorm van defensieve torens die je enkel in Sardinië kan terugvinden en nergens anders ter wereld voorkomen. Bovendien is de site opgenomen in de Unesco werelderfgoedlijst! Je kan de site enkel bezoeken met een gegidste rondleiding.

Su Nuraxi di Barumini


Voor ons de ideale tussenstop in onze route van Oost naar West, maar rij er zeker geen honderd kilometer voor om. Over heel Sardinië kan je trouwens archeologische sites vinden zoals Pozzo Sacro di Santa Cristina, Tharros in San Giovanni di Sinis. Dus hoogstwaarschijnlijk kom je er wel eentje tegen tijdens je rondreis.

Is Arutas Beach

Intussen geeft de thermometer ruim boven 30°C aan en wordt het tijd voor een “plonske”. Onze eerste stop aan de Westkust is “Is Arutas Beach”. Een langgerekt zandstrand met helderblauw water dat omgeven is met natuur. Erg populair bij de Italianen en dat merk je. Het is naar onze mening al vrij druk op het strand.

Het zandstrand bestaat uit zeer fijne, witte en roze steentjes, gelijkend op rijstkorrels. Het is dus in feite niet echt een zandstrand, maar wel lekker zacht om op te lopen. Het “zand” niet meenemen is de boodschap, het strand ligt immers in beschermd zeegebied! Douches staan ter beschikking om zo min mogelijk zand van deze stranden te verliezen.


Dag 6

Van Bosa naar Alghero

De ideale route om langs de Westkust te rijden is de SP49. Een slingerweg die ons van olijfgaarden naar vergezichten langs de kust brengt. Bovendien is het de verbindingsweg tussen Bosa en Alghero. Een mooie en zeer goede weg, waar je gegarandeerd een aantal keer zal moeten stoppen om te genieten van het uitzicht!

Bosa

Bosa is wat ons betreft één van de mooiste dorpen van Sardinië! Pastelkleurige huisjes, kleine straatjes met koffiebars, restaurants en winkeltjes. Het voormalige vissersdorp telt ongeveer 8000 inwoners en is gelegen langs de rivier Temo en op een boogscheut van het strand. De tijd lijkt hier jaren te hebben stilgestaan!

Stop hier even en laat Italië tot je komen.


Panoramaweg SP49

Neem je picknick mee en stop langs de rustplaatsen aan deze weg. Wij genoten alvast onderweg van een picknick with a view!!


Alghero

Alghero is een atypisch stadje voor Sardinië en dat merk je meteen. Het voelt eerder als een plek aan de Spaanse costa’s en dat is niet zo verrassend. Alghero is lange tijd in handen geweest van de Spanjaarden, en die invloed is nog steeds merkbaar. Straatnamen worden zowel vermeld in het Italiaans als in het Catalaans, je vindt er tapasbars terug en het taaltje dat ze spreken heeft toch wel wat Spaanse invloeden.

In het historische centrum vind je tal van winkeltjes, restaurants en terrasjes terug. Wat ons meteen opvalt is de verkoop van rood koraal bij vele juweliers en souvenirwinkels, uiteraard niet allemaal authentiek! Blijkbaar wordt Alghero ook de stad van het rode goud genoemd, dus vandaar de overvloedige aanwezigheid.

Verder kan je ook nog flaneren aan de haven met wandelboulevard.

Alghero


We kunnen ons voorstellen dat voor velen Alghero een fantastische bestemming is, maar voor ons was het geen topper. We misten simpelweg het kenmerkende Italiëgevoel! Als we zin hebben in tapas en flamenco, gaan we wel naar Spanje. 😊


La Pelosa

La Pelosa, volgens velen één van de mooiste stranden van Sardinië. Toegegeven het is een prachtig strand! Maar je moet wel toegang betalen en vooraf online reserveren. Dit lijkt een onmogelijke opdracht te zijn. Zelfs een aantal weken op voorhand zijn er geen tickets meer beschikbaar. Er wordt gezegd dat de laatste tickets vrij gegeven zullen worden een aantal dagen op voorhand. Maar niets is minder waar. Wat een gedoe!

Wij gaan alsnog, maar zonder tickets. Vanaf de weg zie je het strand al liggen. Een parelwit strand met turkoois water en met in de verte een nuraghe dat het decor compleet maakt. Helaas zit het strand afgeladen vol. Echt elke vierkante meter is hier benut. Bovendien staat er security aan iedere ingang voor de ticketcontrole.


We zien dat La Pelosa na 18.00 uur gewoon vrij toegankelijk is. We besluiten dus om eerst te aperitieven en te genieten van het uitzicht. Eens 18.00 uur nemen we onze spullen en begeven we ons op dit exclusieve strand. Hou rekening met de zonsondergang, want om 19.00 uur is het gedaan met de pret.

Wat ons betreft, een mooi strand zonder meer. Indien je dus geen tickets hebt kunnen bemachtigen, niet getreurd! Ga gewoon na 18.00 uur wanneer de grote mensenmassa al vertrokken is. Bijkomend voordeel is dat je makkelijker parkeerplaats zal vinden. Naar onze mening zijn de stranden die we aan het begin van onze reis hebben bezocht zeker even indrukwekkend en gewoon gratis toegankelijk!


Dag 7

Castelsardo

Onderweg maken we een tussenstop bij Castelsardo. Een middeleeuws stadje met karakteristiek gekleurde huisjes en een imposant kasteel dat hoog boven het landschap uittorent. Zodra je nadert, is het al van veraf te zien.

Castelsardo is gebouwd op een vulkanische rots aan de golf van Asinara, waardoor het kasteel strategisch bovenop de top is gelegen. Vanaf daar geniet je van een adembenemend uitzicht op de omgeving, en bij helder weer kun je zelfs Corsica zien. Binnen de versterkte muren bevindt zich een sfeervol historisch centrum met een kathedraal, smalle straatjes vol met gezellige restaurantjes, cafés en winkeltjes. Kortom, voor ieder wat wils.


We parkeren onze auto kosteloos bij de jachthaven. Vanaf daar is het ongeveer twee kilometer wandelen naar het centrum, maar je kunt langs de kust lopen en genieten van het uitzicht over de stad. Er gaat wel een kleine klim mee gepaard. Parkeren in de stad zelf lijkt ons minder handig. Er is weinig ruimte en het kan lastig zijn vanwege de smalle straatjes en steile hellingen.

Dag 8 en 9

La Maddalena

La Maddalena is het hoogtepunt van onze reis.

Een eilandenarchipel die bestaat uit zeven hoofdeilanden en ongeveer 50 kleinere eilandjes. Hier ligt het paradijs en waan je je echt in de Caraïben!!

Wij nemen de overzetboot in Palau om twee nachten in La Maddalena te verblijven. Het retourticket voor de ferry kopen we bij het Eni-tankstation in Palau. Er hangt een groot bord uit met ‘Maddalena Lines’ en het vaarschema is hier ook beschikbaar. Na 20 minuten varen, zetten wij voet aan wal in La Maddalena.


De eerste indruk die het havenstadje op ons maakt is gezellig en knus. En dat is het ook! Slenter door de straatjes, ga iets drinken aan de haven of scoor nog een aantal souvenirs.

Maar de hoofdreden waarvoor we hier zijn, is natuurlijk de eilandenarchipel. We boeken een boottour die je meeneemt langs de mooiste stranden, eilanden en unieke locaties. Onmisbare ingrediënten zijn een snorkel en zwemspullen voor een fantastische dag. We houden halt bij formidabele stranden en bij een aantal locaties op de uitgestrekte, smaragdgroene zee. Telkens krijgen we de gelegenheid om te snorkelen, te zwemmen of gewoon te zonnebaden. Tijdens de lunch aan boord genieten we van het uitzicht op de ongelooflijk blauwe zee en de omliggende eilanden. Dit is vakantie op zijn best!


Mocht je zelf ook een boottour willen boeken, raden wij Vagabondo echt aan! De boot is in beheer van een Italiaanse familie waarbij kinderen en kleinkinderen allen meehelpen voor een onvergetelijke dag op zee. Dit onder het toeziend oog van grootvader die als gastheer op zijn schip fungeert. Wij waren enorm gecharmeerd! De boot zelf zat ook niet afgeladen vol en was nog beperkt in grootte wat bijdraagt aan een leuke ervaring.

Praktisch

Prijs: €50 pp (ecxl. lunch, €10 pp), bij te boeken als je opstapt. Wij hadden een simpele pasta, maar deze was overheerlijk en à volonté te verkrijgen.

Startplaats: La Maddalena of Palau

Contacteer ons voor meer info als je deze tour wil boeken bij Vagabondo.

Dag 10

Arzachena

Arzachena is een klein dorpje verscholen in het binnenland van Sardinië. Het staat vooral bekend om zijn prehistorische overblijfselen, zoals de opmerkelijke nuraghi of de graftomben uit de oude beschaving die in het landschap verspreid liggen.

Naast de archeologische schatten, is het leuk om in het dorp zelf een kijkje te gaan nemen bij de kleurrijke trappartij die naar de Santa Lucia leidt. Het is een echt kunstwerk en af en toe wordt de trap in een volledig nieuw jasje gestoken waarbij een nieuwe kunstenaar zijn of haar creatieve stempel drukt op deze bijzondere plek. Het zou dus zomaar kunnen dat deze trap er helemaal anders uitziet bij je volgende bezoek!

Verder valt er niet zo veel te beleven in Arzachena, maar het is een fijne tussenstop.

trappen Arzachena


Porto Cervo

Porto Cervo staat synoniem voor exclusiviteit en pronkt met een jachthaven waar de meest luxueuze zeiljachten liggen te dobberen. Deze chique enclave is een paradijs voor mensen die wel wat te besteden hebben. Je vindt er een scala aan boetieks van bekende ontwerpers, hoogwaardige restaurants en stijlvolle bars die aansluiten bij de verwachtingen van de internationale jetset die hier vakantie komt vieren. Een echte plaçe-m’as-tu-vue!

Porto Cervo


Porto Cervo kan ons echter niet bekoren. Er is weinig authenticiteit terug te vinden of connectie met de Sardijnse cultuur. Dat hadden we natuurlijk ook wel een klein beetje verwacht.

Helaas komt ons avontuur hier tot een einde en moeten we terug huiswaarts keren. Maar wel met een koffer vol fijne herinneringen! Sardinië is het summum van Italiaanse charme, prachtige stranden, pittoreske dorpjes en een overheerlijke keuken.

Het is een ideale bestemming voor reizigers die op zoek zijn naar natuurpracht gecombineerd met cultuur. Je moet wel van zwemmen houden en de zee, dat is een must-do hier. Dat maakt het ook een topbestemming voor honeymooners die in Europa willen blijven. Kortom, de Caraïben zijn dichter bij dan jullie denken!

Willen jullie zelf een roadtrip ondernemen naar Sardinië? Neem dan contact met ons op voor meer info. We werken graag een programma op maat uit en kijken mee voor sfeervolle accommodaties, transfers, vluchten, ferry’s, een huurauto of zelfs excursies indien gewenst.

Toch liever Noord-Italië verkennen? Lees dan ons blogartikel Roadtrip Beieren-Oostenrijk-Gardameer.

10 reacties

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *