België,  Op stap voor 1 dag

De Abdij van Villers-La-Ville

Een dagje terug naar de middeleeuwen? Dan moet je in de abdij van Villers-La-Ville zijn. Hier kan je rustig ronddwalen en je inbeelden hoe het leven van de monniken geweest moet zijn honderden jaren terug.

Geschiedenis

De abdij werd reeds gesticht in 1146 door 17 monniken van de abdij van Clairvaux (Frankrijk). In oorsprong richten zij een abdij in romaanse stijl op. Later zal dit evolueren naar een gotische abdij, waar het de monniken voor de wind gaat. Elementen van beide bouwstijlen kan je nog terug zien bij een bezoek.

Maar het mooie verhaaltje blijft niet duren. De monniken worden tot 9 keer toe gedwongen hun abdij te verlaten om veiligheidsredenen. Er vinden namelijk verschillende strooptochten plaats vanaf 1508 tot het einde van de 17e eeuw.

Daarna breekt er opnieuw een gouden tijd aan. Alle gebouwen worden heringericht en het complex wordt zelfs uitgebreid met het paleis van de abt en de tuinen.

De Franse Revolutie gooit opnieuw roet in het eten. De abdij wordt volledig vernield en geplunderd.

Pas veel later zal door verschillende restauratie-en onderhoudswerken, de Abdij van Villers-La-Ville opengesteld worden voor het grote publiek. Ondertussen is de site uitgegroeid tot een echte toeristische trekpleister.

Bezoek

Ga naar het bezoekerscentrum voor een entreeticket (€9 voor volwassenen), hierbij krijg je ook een oriëntatieplan. Binnen in het gebouw loop je een paar trappen omhoog. Vervolgens wandel je over de passerelle het water over en kan je bezoek starten.

Rozentuin + Tijdlijn

Bij het betreden van de site, heb je meteen al een mooi uitzicht over het ganse complex. Er is de mogelijkheid om nog even verder te klimmen naar een viewpoint.

Hier wordt de geschiedenis van de abdij in kaart gebracht aan de hand van een tijdlijn. Achter deze tijdlijn is er een oude rozentuin aangeplant.


De Tuin van de Monniken

Hier vind je vooral geneeskrachtige kruiden en planten in een gezellige, intieme tuin dankzij de gotische ramen aan de achterzijde.
Te midden van het complex heb je een zeer ruim grasveld met picknickbanken.

Vanuit hier kan je ronddwalen in de verschillende ruimtes die de Abdij van Villers-La-Ville rijk is. Ik raad aan om je niet echt te houden aan een strakke looprichting. Neem de tijd en kijk rustig rond, je loopt automatisch over van het ene in het andere.

Telkens zijn er bordjes voorzien met uitleg waarvoor deze ruimte oorspronkelijk gebruikt werd. Met een beetje fantasie, ga je zeer veel jaren terug in de tijd en kan je inbeelden hoe het leven destijds was.
Abdijkerk

Het hoogtepunt is de Abdijkerk, deze mag je uiteraard niet overslaan.

De Tuin van de Abt

Een mooie, klassieke Franse tuin voorzien met fonteinen en diverse rozenstruiken.

Vanuit hier kan je doorlopen naar de wijngaard, maar dan wacht er wel een kleine klim. Deze is zeker de moeite waard, want eenmaal boven heb je een mooi uitzicht over de ganse site.

Tot onze verrassing is er hier een gevangenis. Blijkbaar werd deze gebruikt voor ongedisciplineerde monniken die dan een tijdje in isolatie werden gezet. Tja, discipline what’s in a name?!

Fietstocht Mellery (Het circuit van de drie provincies)

Na de benodigde portie cultuur, is het tijd voor actie! We hebben onze mountainbikes meegenomen voor nog een korte rit van 18 km met startpunt in Mellery, een 3-tal km verderop. Er is de mogelijkheid om vanuit de Abdij van Villers-La-Ville te vertrekken, maar het is beter iets verder te starten.

De auto parkeren we aan de kerk van Mellery en fietsen daarna in de richting van Rue du Cimetière. De fietsroute is aangeduid met een rode driehoek en 2 cirkels eronder (zoals andere mtb-bewegwijzering). Voor verdere praktische info zie onderaan dit artikel.

De route loopt voornamelijk langs verkeersluwe plattelandswegen. Onderweg word je dus getrakteerd op mooie vergezichten over velden met allerlei soorten begroeiingen. Wat het meeste opvalt zijn de korenvelden. Niet zo gek, want deze streek is één van de graanzolders van België.

Je rijdt langs een paar grote boerderijen die het plattelandskarakter van dit stukje Brabant benadrukken en volledig passen in de omgeving.

Opgelet, als je deze route gaat fietsen na een periode van regenval, kunnen de wegen er zeer modderig bij liggen.

Mocht je niet echt een fietsfanaat zijn, kan je ook een wandeling maken. Rondom de abdij zijn er voldoende mogelijkheden.

Wij vonden dit een zeer aangename uitstap en waren onder de indruk van de Abdij van Villers-La-Ville. In de abdij zelf hebben we 1,5 uur rond gelopen. Om je namiddag op een actieve manier verder in te vullen is het fijn om nog een fietstocht of wandeling achteraf te maken in de streek.


Praktisch

Toegangsticket

→ Het is niet nodig om op voorhand je ticket (online) te reserveren. Je kan gewoon binnen lopen bij het bezoekerscentrum en je entreeticket ter plaatse aanschaffen. Een kleine tip: Ga naar onderstaande link voor een korting van €1 per persoon (€8 ipv €9): https://walloniebelgietoerisme.be/nl/content/abdij-villers-la-ville-en-de-tuinen-uitzonderlijk-erfgoed-van-wallonie.
Download het formulier en dit zal verzonden worden naar het opgegeven mailadres. Ze vragen wel uitdrukkelijk om dit uitgeprint mee te nemen.

Parkeren

→ Er zijn 2 parkings voorzien aan de overkant van het bezoekerscentrum. (Rue de l’Abbaye 55, 1495 Villers-la-Ville)

Bij grote drukte zullen de parkeerplekken snel gevuld raken. Daarom is het misschien handig om je bezoek vroeg in de voormiddag te plannen in het hoogseizoen en tijdens de weekends.

Fietstocht

→ Hieronder een overzichtskaart met de route die wij reden+andere praktische info mbt afstand, bewegwijzering, vertrekpunt, moeilijkheidsgraad, etc…

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *