België,  Op stap voor 1 dag

Limburg, een dagje naar de bloesems

Een leuke tip in eigen land, is om een dagje richting de bloesems te trekken. Dit brengt naar jaarlijkse gewoonte heel veel volk op de been. We hebben dit al verscheidene keren gedaan en ons allereerste bezoek bracht ons naar Borgloon met het speciale doorkijkkerkje, zowat het meest toeristische punt in deze regio. In de directe omgeving, is er voldoende aanbod van diverse wandel- en fietsroutes. Dit is ook zeker de moeite waard, maar wij besloten om het deze keer over een andere boeg te gooien en de grote mensenmassa te ontvluchten.

We stapten in de auto richting Zoutleeuw, onze mountainbikes achterop!

Onze mountainbiketocht telde 45 km en normaal gezien is deze makkelijk te rijden in 3 uur tijd. Het is niet zo dat ik een superconditie heb, dus haalbaar voor iedereen. We hebben dit ritje gedownload via Komoot en op onze fiets GPS geplaatst. Klik op onderstaande link (komootabonnement vereist) https://www.komoot.nl/smarttour/4252521

We begrijpen dat niet iedereen dit standaard heeft, maar er is een andere mogelijkheid om ongeveer dezelfde route te kunnen volgen. Kijk op:

Mountainbikeroutes/netwerken |SportVlaanderen

Hier krijg je een overzicht van alle mountainbikeroutes in de buurt van Zoutleeuw.

Als je de combinatie maakt van de blauwe lus en de groene lus, zal je merken dat deze route ongeveer hetzelfde verloop kent als de komootroute die wij gebruikten. Mocht je het niet zien zitten om de volle 48 km te fietsen, is er een optie om je route in te korten door enkel de groene lus te rijden. Goed voor een kleine 35 km. Enkel de blauwe lus (7,3 km) lijkt ons niet de moeite om je fiets van stal te halen.

Handig aan de routes van Sport Vlaanderen is dat je niet per se over een fiets GPS moet beschikken om ze te kunnen rijden. Deze mountainbikeroutes zijn meestal goed bewegwijzerd met de overeenkomstige kleur van de lus die je wenst te rijden. Duidelijke overzichtsborden vind je terug op alle aangegeven startplaatsen. Wij zijn vertrokken bij Sporthal De Passant in Zoutleeuw (Aen den Hoorn 12, 3440 Zoutleeuw). Hier is meer dan voldoende gratis parkeergelegenheid.

Naar onze grote verbazing, blijkt Zoutleeuw een stad te zijn. Toch voelt het aan als een dorp door zijn ligging in het groen en de beperkte oppervlakte. Vrij kort na de start, rijden we al volop tussen de fruitbloesems, heerlijk! Af en toe gaat het ook wat bergop en bergaf. Maar ook dit is typerend voor de streek en zorgt onderweg voor mooie panorama’s.

Net voordat we terug in Zoutleeuw aankomen, passeren we nog langs een prachtig stukje natuur, Provinciedomein “Het Vinne”. Maak hier een stop en ga kijken naar het grootste natuurlijke binnenmeer van Vlaanderen. Volgens mij ook leuk om hier een korte wandeling te maken of een andere activiteit te plannen, ook geschikt voor kinderen. Het aanbod in het bezoekerscentrum lijkt enorm (geocaching, speeltuin, uitkijktorens, etc…) Helaas hebben we geen tijd voor een uitgebreid bezoek. Daarvoor zullen we een keertje moeten terugkomen.

Praktisch

Neem een picknick mee

→ Aangezien je echt tussen de fruitboomgaarden gaat fietsen en door slaperige dorpjes komt, is het aanbod van horecagelegenheden vrij beperkt op deze route. Dus voorzie jezelf! Er is volgens mij ook niets leukers om je op de middag ergens in het gras te zetten middenin de bloesems met een zelfgemaakte picknick.

Bezoektijd

→April is de bloesemmaand bij uitstek. Alles is natuurlijk ook een beetje afhankelijk van het weer. De bloemetjes zullen sneller tevoorschijn komen bij een vroege lente. Blijkbaar staan ook niet alle fruitbomen tegelijk in bloei. Eerst komen de kersenbloesems aan bod, gevolgd door de peren- en uiteindelijk ook de appelbomen.

2 reacties

  • Marcel

    Dank je voor deze mooie tips. Ik woon zelf pas een jaar in Belgisch Limburg en heb helaas nog niet veel kunnen zien. De bloesemstocht is er zeker een om op te schrijven. Voor mij vooral om de nieuwe omgeving en cultuur te leren kennen.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *