Luxemburg,  Op stap voor 1 dag

Panoramawandeling in het natuurpark Haute-Sûre

Net over de grens België-Luxemburg, bevindt zich het natuurpark Haute-Sûre met een stuwmeer van 3,8 km². Een verborgen pareltje waar je prachtige wandelingen kan maken. Wij kozen als startpunt Kaundorf en maakten ons klaar voor een tocht van 8,4 km. Voor meer praktische info betreffende deze wandeling, klik hier.

Direct bij het begin, heb je al een weids uitzicht op de groene omgeving. Bij het officiële startpunt van de wandeling, staat een Amerikaanse vliegtuigbom opgesteld. Dit monument herdenkt het Ardennenoffensief en de bevrijding van Kaundorf tijdens de 2e Wereldoorlog.


Onderweg blijf je op hoogte, waardoor je steeds ongelooflijke panorama’s voorgeschoteld krijgt op Le Lac de la Haute-Sûre. Dit stuwmeer werd in de jaren 60 aangelegd en voorziet vandaag 70% van de Luxemburgse bevolking van drinkwater. Naast deze praktische functie, kan je er ook zwemmen en zijn er tal van andere recreatiemogelijkheden.

Na een halfuurtje stappen, kom je aan bij een open veldje waar picknickbanken zijn voorzien. Een mooi plekje om je knapzak te verorberen.

Verderop slaan we rechts een bosweg in en moeten we een eerste klim overwinnen. Later kom je uit bij open velden, waar je nog steeds kan genieten van mooie uitzichten.

Op een gegeven moment duik je opnieuw de bossen in en maak je een kleine omweg voor de St.-Pirminkapel. Deze kapel werd opgedragen aan de Spaanse monnik Pirminius. Reeds in de 8e eeuw ontdekte hij een bron aan de voet van de berg. Het water van deze bron had een heilzame werking op zijn oogkwaal waar hij al jaren last van had. Dit was de aanleiding voor hem om de bron te zegenen. In de 12e eeuw werd dan uiteindelijk de St.-Pirminkapel hier opgericht. Nu vormt deze kapel het jaarlijkse doel van een bedevaart op tweede Pinksterdag, waarbij kinderen worden gedoopt met het water uit de gezegende bron.

Daarna keren we terug naar Kaundorf waar onze auto geparkeerd staat.

Deze streek van Luxemburg heeft me aangenaam verrast. Echt een prachtige wandeling met ongelooflijke panorama’s. En hou je niet zo van wandelen? Dan kan je nog steeds een leuke tijd spenderen aan het meer zelf. Tal van watersportactiviteiten zijn hier voorzien of je kan gewoon rustig wat zonnebaden.

Praktisch

Wandelroute

→ De wandelroute is duidelijk gemarkeerd met de bordjes van Auto-Pédestre. Deze zijn effen wit met een blauw vlaggetje met het getal 1. Hieronder een link met verdere praktische info zoals een overzichtskaartje, hoogteprofiel en de mogelijkheid om de wandeling te downloaden als GPX- bestand: Rondwandelroute Kaundorf – Visit Luxembourg

Parkeren

→ Het startpunt van de wandeling bevindt zich in Kaundorf op volgend adres: Um Knupp 7, 9662 Kaundorf, Luxemburg. Net voorbij de kapel is er gratis parkeergelegenheid voorzien. Je zal meteen ook de bordjes van Auto-Pédestre opmerken die het begin van de route aanduiden.

Laat een antwoord achter

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *